Piața imobiliară rezidențială și-a încetinit creșterea. A venit o nouă criza, explozia inflației începe să reducă evident puterea de cumpărare, creșterea dobânzilor la lei modifică scoringul bancar, adică oamenii se încadrează mai greu pentru achiziția unui credit ipotecar. Bancherii spun că cererea pentru împrumuturi imobiliare scade, lumea fiind mult mai prudentă.

De altfel, și băncile au intrat într-o perioadă cu risc ridicat, ceea ce le va determina să nu mai dea credite cu atât de mare ușurință ca în ultimul deceniu. Pe acest fond, prețurile apartamentelor și-au încetinit creșterea.

Multă lume așteaptă acum scăderea prețurilor, cu banii deja pregătiți, dar care încă nu se arată la orizont. Mai ales că noile apartamente construite cu prețurile actuale, au prețuri mult mai mari. Așa că tranzacțiile sunt blocate.

În schimb, chiriile au început să crească din nou după cei doi ani de COVID, în care piața chiriilor a fost lovită în plin de lipsa cererii.

Cristian Nicula, expert imobiliar, spune că cei care nu mai pot lua un credit sau care așteaptă scăderea prețurilor la apartamente înainte să facă o achiziție, au decis să stea în chirie, ceea ce duce la creșterea chiriilor. Dar cât vor crește chiriile? Vor crește astfel încât să recupereze creșterea prețurilor la apartamente din ultimii doi ani, astfel încât randamentul investițional să revină la nivelul din anii anteriori.

Lumea acum a intrat în vacanță. Vom vedea ce va fi în toamnă, dacă prețurile apartamentelor vor crește sau nu.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ