Dragoș Damian, directorul general al producătorului de medicamente Terapia Cluj, cere guvernului, cere celor care sunt la guvernare indiferent de nume sau partide, să facă un plan astfel încât în România să se facă 100 de fabrici noi în următorii zece ani. Nu contează de către cine să se facă aceste fabrici, investitori străini, investitori români, statul sau chiar Uniunea Europeană.
“Avem nevoie să ne refacem industria de manufactură, aflată cu un picior în groapă după închiderea a mii de fabrici și punerea în loc de clădiri de birouri, mall-uri și blocuri capitaliste. Închiderea de fabrici, uzine și combinate, oricum s-ar chema siturile de fabricație, a făcut România vulnerabilă și dependentă de importuri pentru cele mai elementare nevoi ale noastre, energie, mâncare și medicamente”, spune Dragoș Damian.
Lipsa de industrializare a prăbușit sistemul de educație și piața muncii, acel eșafodaj complicat, școli profesionale – licee profesionale – facultăți – industrie, a dispărut și este aproape imposibil de pus în scurt timp unul în loc.
Lipsa de industrializare și consumul din import ne obligă să împrumutăm și să creăm deficite enorme, spune el.
Aceste lucruri, care încep cu necesitatea de a avea un plan de reindustrializare și construcții de fabrici noi în România nu este adus în discuție pentru prima dată de Dragoș Damian, și nu numai de el.
Dacă ne ducem spre palatul Victoria, care este prima temă de discuție în coaliția PNL-PSD: creșterea pensiilor, un subiect cât se poate de legitim, european, necesar. PSD prin intermediul noului ministru al Muncii, Marius Budăi, cere creșterea anvelopei pentru pensii la 11-13% din PIB, astfel încât să fie bani pentru toate majorările vândute în avans de PSD.
PNL, prin vocea lui Florin Cîțu, spune că pensiile, chiar cu majorările discutate, nu trebuie să depășească 9,5% din PIB cât este criteriul asumat de guvernul Cîțu în PNRR, ca să primim imensul pachet financiar de 29 de miliarde de euro.
Nu știu cum se va tranșa această primă dispută între PNL și PSD, care s-au combinat la guvernare, dar știu că înainte de a majora pensiile trebuie să existe bani. Ca să existe bani, că până acum banii au fost din împrumuturi, trebuie să avem și fabrici, dar din păcate nu avem niciun plan pentru a crea 100 de fabrici noi în România, nu mâine, ci în zece ani.
Advertisment