Premierul Marcel Ciolacu își asumă personal răspunderea pentru acest pachet fiscal de majorări de taxe și impozite, la care se adaugă introducerea unor taxe noi. El spune că inflația nu va crește pentru că nu a majorat TVA la alimente. El se așteaptă ca dobânzile la credite să nu crească în urma introducerii unui impozit de 2% asupra veniturilor băncilor pentru că băncile fac suficient profit ca să absoarbă acest nou impozit.
Pachetul fiscal ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie, dar deja economia este afectată. Pe lângă situația dificilă din Europa, care se transferă la noi, toate aceste discuții legate de pachetul fiscal, toată această incertitudine de la nivelul Guvernului – ce taxe intră, ce modificări fiscale urmează – a determinat multe companii să pună investițiile și angajările pe hold. Mare minune ar fi să nu intrăm în recesiune în primul trimestru al anului viitor, când se așteaptă să fie șocul cel mai mare. Companiile calculează acum impactul majorării de taxe și impozite și cum pot să transfere toate aceste modificări în prețul produsele finale.
Consumul este deja în scădere, iar puterea de cumpărare a consumatorilor îl va reduce în continuare. Creștrea salariului minim pe economie de la 1 octombrie, de la 3000 lei la 3500 lei brut, va pune o presiune suplimentară pe companii. Premierul Ciolacu speră că prin majorarea salariului minim să crească toate salariile din economie.
Vrem, nu vrem pachetul fiscal va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și vom vedea atunci care va fi impactul real în economie. Întrebarea este cum va reuși Guvernul să relanseze economia după șocul inițial. Pentru că dacă nu are un plan de relansare s-ar putea să ne ducem la vale cu toții, într-un an electoral crucial pentru România. Aici este marele semn de întrebare.
Advertisment