Astăzi, din punct de vedere politic, avem democrație, câteodată chiar prea multă, suntem în UE, în NATO, putem circula peste tot în lume, și chiar lucrăm peste tot în lume, dar ramanem tot mai putini in tara. Dar unde ne aflăm din punct de vedere economic și de business?
Cu un PIB de 240 de miliarde de euro, România se află în cel mai bun an macroeconic din istorie. Dar alături de acest PIB, avem și cel mai ridicat nivel al datoriei externe din istorie, de 133 de miliarde de euro, dar din care numai 44%, adică 59 de miliarde de euro, aparține statului, pentru că restul ne aparține nouă prin casele plătite în euro, prin mașinile străine, prin telefoanele și hainele de brand, prin produsele alimentare din afară pe care le cumpărăm. Usturoiul îl luăm din China, iar cartofii din Polonia.
Jumătate din România este la țară, iar business-ul de peste 360 de miliarde de euro pe an, cifra de afaceri a tuturor celor 700.000 de companii din România, este distribuit inegal: primele zece județe, ca putere economică, fac 70% din business și angajează 80% din oameni.
Avem o inflație de 8%, dar dobânda la BNR este de numai 1,75%. Un român cu un salariu mediu lunar de 3.500 de lei, adică 700 de euro, poate lua un credit cu o dobândă de până în 4%, și îl poate rambursa în 10 ani, față de 30 de ani, cât plătești la un credit ipotecar în Uniunea Europeană.
Titlul de cea mai mare companie din România și-l dispută producătorul de automobile Dacia și compania de petrol și gaze Petrom, amândouă deținute de investitori străini.
Cei mai bogați români la 1 decembrie 2021 sunt Daniel Dines, un IT-ist din Onești, care a făcut Facultatea de Matematică la București și care, înainte să-și dezvolte propria companie, a lucrat pentru Microsoft. Daniel Dines a creat UiPath, cel mai valoros start-up de tehnologie din România, dar și din Europa, care este listat pe bursa de la New York la o valoare de 23 de miliarde euro. Daniel Dines are 7 miliarde de euro.
Urmează Ion Țiriac, care se învârte în jurul a 6 miliarde de euro.. Pe locul 3 sunt frații Pavăl, care au fondat rețeaua Dedeman la începutul anilor ‘90, iar acum au ajuns la 4 miliarde de euro.
România economică și de business de astăzi este copia fidelă a României, adică operăm în extreme, la fel cum eram și în decembrie 1918.
La mulți ani, România! Să sperăm că vom avea vremuri politice și economice bune și în următorii ani.
Advertisment