Dacă citiți rapoartele și studiile internaționale referitoare la ce se întâmplă acum, cu toții ar trebui să vă închideți afacerile cât mai repede și să plecați acasă. Iar noi, cei care nu avem afaceri, să ne închidem în casă.
Advertisment
Spre exemplu, Global Risks Report prezentat la Foumul Mondial de la Davos spune că în următorii doi ani ne vom confrunta cu riscul de recesiune, creșterea gradului de îndatorare, o criză continuă a costului aferent mijloacelor de trai, societățile se vor confrunta cu dezinformări și lansarea unor informații false și, nu în ultimul rând, ne vom confrunta cu războiul geo-economic.
Peisajul riscurilor pe termen scurt este dominat de energie, alimente, datorii și dezastre, iar pe termen lung, principalul risc este adus de schimbările climatice. Dar lumea funcționează așa de când se știe. Chiar dacă ne confruntăm cu aceste riscuri, viața merge înainte, economiile scad și cresc, veniturile noastre sunt mai mici sau mai mari, iar creșterile de prețuri fac parte din viață.
Recomandări
Spre deosebire de criza anterioară, de acum un deceniu, scăderea veniturilor nu este dată de tăierea salariilor, ci de inflație, ceea ce schimbă percepția oamenilor legată de evoluția economică. Dobânzile au fost mici timp de un deceniu, chiar prea mici, iar acum sunt prea mari, ca o reacție la situația anterioară.
Dobânzile se vor stabiliza poate puțin mai jos decât acum, și până la urmă ne vom obișnui cu ele. Perioadele de criză vor duce la apariția unor alte afaceri, unor alte job-uri, unor alte modele de business, care în final vor susține revenirea și creșterea economică.
Așa că, afacerile trebuie să continue, iar noi trebuie să mergem la muncă, nu de alta, dar avem rate de plătit la bancă, pentru ce am consumat în perioada de feerie economică.
Viața pe datorie are și un cost.