Companiile își fac bugetele pentru 2022 și încearcă să vadă în globul de cristal cum va fi anul viitor din punct de vedere economic și de business.

Până acum, inflația și majorarea taxelor sunt în topul amenințărilor.

Nimeni nu știe până unde va crește inflația, care în România este acum la 8%, și mai ales cât timp va sta la acest nivel ridicat. Analiștii cred că mai degrabă inflația crește la 10% decât să scadă la 5%, cu valul scumpirilor care vine din spate.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

2022 va fi un an în care vom trăi cu creșterile de prețuri lângă noi, iar unele se vor transforma în coșmaruri. Dar dincolo de inflație, din cauza deficitului bugetar mare, care trebuie redus, și a lipsei continue de bani față de cheltuielile programate, principala amenințare este legată de posibilitatea majorării taxelor pentru a strânge mai mulți bani la buget.

Cei de la guvern nu se gândesc la reducerea cheltuielilor, așa cum a fost în 2010, când Băsescu a tăiat salariile cu 25% la bugetari.

Coaliția de guvernare a început tatonarea terenului cu această taxă de solidaritate, taxă de 1% pe cifra de afaceri aplicată companiilor mari din România, cu afaceri de peste 100 milioane de euro.

Bugetul pe 2022 nu se poate închide fără să nu se întâmple nimic. PSD nu vrea tăierea cheltuielilor, ci majorarea veniturilor prin taxe mai mari. PNL nu vrea alte taxe sau majorarea taxelor actuale, dar nici nu vrea să se apuce să taie cheltuielile.

Companiile vor trăi cu această dispută politică până când bugetul va crăpa. Dacă vrem miliardele de euro din PNRR, bugetul de stat trebuie echilibrat. Să vedem cum.