Aceste economii încă nu se confruntă cu recesiune și nici cu o explozie a șomajului, ceea ce arată că creșterea dobânzilor și politicile monetare restrictive încă nu fac ravagii. În Statele Unite, FED-banca centrală, a ridicat dobânda la 5,25%, iar economia nu s-a răcit suficient pentru a reduce inflația. La americani inflația este acum de 3,25%, dar este un nivel considerat încă mare, plus că presiunea pe creșterea salariilor devine din ce în ce mai mare, ceea ce va ține inflația la un nivel ridicat.

Așa că americanii se așteaptă la o nouă creștere de dobândă. În Europa, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda la 3,75% față de minus 0,5% cât a fost anul trecut. În ciuda acestei creșteri, economia europeană rezistă, iar inflația nu dă semne evidente de scădere. Așa că, analiștii cred că dobânda de referință la euro va urca la 4%. La noi, după creșterea exponențială de anul trecut, dobânzile s-au mai stabilizat: BNR a înghețat dobânda de referință la 7%, ROBOR-ul la trei luni s-a blocat la 6,4%, oricum în scădere de la 8,2% în octombrie 2022, iar IRCC-ul, dobânda de referință pentru creditele ipotecare și imobiliare, nu a trecut de 6%, blocându-se la 5,9%.

Într-un fel sau altul dobânzile își încheie ciclul de creștere. Întrebarea este cât de repede vor scădea. Iar aici părerile sunt împărțite. Analiștii nu cred că dobânzile vor scădea atât de repede pe cât de repede au crescut.Acest proces de reducere a dobâzilor va dura mult mai mult timp, și oricum dobânzile s-ar putea să nu mai ajungă la nivelurile minime de acum câțiva ani și de acum un deceniu. Așa că oamenii și companiile vor trebui să se obișnuiască cu dobânzi mai mari. Dacă pot să își plătească ratele, nu este nicio problemă.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ