Dacă nu vom avea o criză politică internă majoră cursul valutar leu/euro va rămâne stabil în 2021, iar dobânzile la lei vor rămâne pe loc sau chiar ar  putea să mai scadă.

Pentru criza pe care am avut-o în acest an, cu retrageri masive din bănci în martie și aprilie, cu o cădere economică ca de război în T2/2020, cursul a fost extrem de stabil, chiar prea stabil.

BNR a cheltuit peste 1 mld. de euro în primăvară ca să țină piața valutară în echilibru și să nu mai aducă o tensiune în plus în economie.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

În martie, când s-a închis economia, iar lumea panicată a început să scoată banii din bănci principala problemă a Băncii Naționale și a băncilor era de a găsi avioane cu care să aducă valuta cash din băncile elvețiene la București.

Dacă bugetul nu deraiază, încep să intre banii și împrumuturile din fondurile de redresare europene, nu vom avea probleme cu stabilitatea cursului.

O creștere de 1-2% nu se vede și nici nu se pune.

Pentru cei care au credite în lei, criza a fost o mană cerească.

BNR a redus de trei ori dobânda cheie de referință de la 2,5% la 1,5% ceea ce a dus la scăderea ROBOR-ului și implicit a dobânzilor pe care le plătim cu toții la credite în lei.

Pentru cei care își țin banii la bancă, în depozite, criza le-a adus din păcate dobânzi mai mici.

De foarte multe ori chiar sub inflație și creșterea cursului.

Băncile au prea mulți bani și nu au ce să facă cu ei pentru că cererea de este redusă din partea companiilor bune, iar celelalte firme care ar avea nevoie de bani nu sunt suficient de solvabile.

Noroc că Ministerul Finanțelor a scos la vânzare titluri de stat cu dobânzi mai mari, chiar duble față de cele oferite de bănci.

Din păcate, mult prea puțini deponenți au încredere să scoată banii din bănci și să cumpere titluri de stat.

2021 va fi un an de criză economică pentru că nu ne vom reveni atât de repede, iar găsirea vaccinului împotriva COVID nu poate face minuni peste noapte.

Măcar să avem cursul stabil și dobânzile la credite mai mici.