Nu știu dacă ați auzit, însă duminică vom avea alegeri europarlamentare, dar și locale. Pentru România, intrarea oficială în Uniunea Europeană, în 2007, și în NATO, în 2004, au fost cele mai importante obiective politice după 1 decembrie 1918. Pur și simplu, Uniunea Europeană și NATO ne-au inversat traiectoria politică, economică și socială, pe care intrasem după căderea comunismului. Mulți se întreabă într-o retorică naționalistă, prost înțeleasă, ce ne-a adus Uniunea Europeană.

Investițiile străine de 80 de miliarde de euro, fondurile europene de 80 de miliarde de euro și suma investită de companiile private românești, de peste 100 de miliarde de euro, au schimbat economia României. La finalul anilor ‘90 și începutul anilor 2000, când s-a luat decizia oficială de a intra în Uniunea Europeană și NATO, PIB-ul României, cel mai folosit indicator economic pentru a arăta situația unei țări din punct de vedere macroeconomic, era de 30 de miliarde de euro. Exact cât era PIB-ul când s-a prăbușit comunismul. În 2007, când am intrat efectiv în Uniunea Europeană, PIB-ul ajunsese la 342 de miliarde de lei, respectiv 97 de miliarde de euro, adică de 3 ori mai mult. Cu ajutorul banilor europeni, a investițiilor străine și a companiilor românești, în 2023, PIB-ul României a ajuns la 1.605 miliarde de lei, adică 320 de miliarde de euro, o creștere în lei de 5 ori și o creștere în euro de aproape 4 ori.

Toată această creștere economică a adus mai mulți bani statului. Cifra de afaceri a tuturor companiilor a crescut de la 600 de miliarde de lei la 2.800 de miliarde de lei, adică de aproape 5 ori. Dacă în 2007, bugetele locale au cheltuit 27 de miliarde de lei, în 2023, primarii, șefii de consilii județene, au cheltuit 137 de miliarde de lei, adică de peste 5 ori mai mult. Pentru cei din administrația locală, care se luptă acum să-și păstreze pozițiile sau să ajungă la putere, banii pe care îi au pe mână sunt foarte mulți, au și de investiții și de “șpagă”. Stând pe foarte mulți bani, pe foartă multă putere, conștienți că trebuie să le aducă voturi celor de la București, administrațiile locale au devenit extrem de puternice și fanariote.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Intrarea în Uniunea Europeană ne-a adus o creștere economică fără precedent, ne-a adus și ne-a lăsat foarte mulți bani, miliarde și miliarde de euro. Acum mai trebuie ca noi, ca aleșii locali, cum li se spune, și cei din administrația centrală, de la București, să treacă de la creștere economică la dezvoltare economică, pentru ca lumea să nu e se mai întrebe de ce am intrat în Uniunea Europeană și de ce trebuie să fim acolo.