În România, cutuma în discuțiile dintre companie și angajator este de a negocia salariul net. Și din acest motiv, pe niciun salariat nu îl interesează care este salariul brut, care sunt taxele și impozitele plptite de companie la stat în numele lui, dar și în numele firmei.

Spre exemplu, pentru un salariu net de 3000 lei, salariul brut este de 5128 lei, iar compania are în final un cost salarial de 5243 lei.

Adică 58% din această sumă ia angajatul, adică 3000 de lei, și 42% ia statul, adică 2243 lei.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Care sunt taxele și impozitele plătite?

Contribuția de asigurări sociale, adică pensia, 25%, adică 1282 lei.

Asigurările sociale de sănătate, adică să te duci în orice moment în sistemul medical de stat fără să plătești, este 10%, adică 513 lei.

Impozitul pe venit înseamnă 10%, adica 333 lei.

Compania mai plătește o contribuție pentru asigurarea de muncă de 2,25%, adică 115 lei.

Cei mai mulți dintre noi nu știu și nu au perceția cât de mari sunt taxele pe muncă în România pentru că întotdeauna se negociază salariul net. Dar 42% taxe și impozite înseamnă destul de mult.

Și pentru că noi nu plătim personal aceste taxe și impozite, pentru că le plătește compania, nu ne interesează unde se duc banii și ce face Guvernul cu ei. Unde sunt autostrăzile, unde sunt spitalele, unde sunt școlile, unde este administrația publică?

De asemenea, în România, prețurile la consumator au incluse toate taxele și impozitele, așa că nu avem percepția cât sunt acestea. Spre exemplu, la un litru de benzină, 52% reprezintă taxele și impozitele plătite către stat.  Dar autostrăzile lipsesc.

Dintr-un produs, 19% reprezintă TVA-ul, dar dacă ne ducem în spate, până la ultima verigă, vom vedea că mai mult de jumătate sunt taxe și impozite.

Și rămâne întrebarea, ce face statul cu banii?

90% din impozitele și taxele fiscale se duc pe pensiile a 5 milioane români și salariile celor 1,24 milioane bugetari. Pentru celelalte lucruri nu prea rămân bani. Poate dacă vom avea percepția cât sunt taxele și impozitele ne vom întreba mai des ce face statul cu banii, și de ce structura bugetară este atât de proastă.