În ciuda tensiunilor geopolitice fără precedent, bursele lumii sunt pe maxime istorice, sfidând toate crizele din jurul nostru. Ironic, chiar și Bursa de la Tokyo este pe un nou maxim istoric, asta ce e drept după 34 de ani, având în vedere că precedentul maxim a fost înregistrat la finalul anilor 90.
Advertisment
La București, în fiecare ședință de tranzacționare, bursa marchează un nou maxim istoric. Petrom și Banca Transilvania sunt pe val, spre bucuria celor 8,2 milioane de români care indirect sunt acționari la aceste companii fără să știe.
Investitorii cred că economiile occidentale, care erau cât pe cale să intre în recesiune, au reușit să depășească criza inflației, criza creșterii dobânzilor, criza prețurilor mari la energie și acum urmează să revină pe creștere economică. Și cum bursele sunt cu 6 luni-1 an înaintea evenimentelor, toată lumea anticipează revenirea inflației la un nivel redus, lucru care va duce la scăderea dobânzilor.
Recomandări
Dar dincolo de această exuberanță a investitorilor, întrebarea este dacă rezultatele financiare ale companiilor și modelele lor de business justifică toată această creștere a valorii acțiunilor de pe burse. Iar aici părerile sunt împărțite.
Companiile tradiționale, industriale, începând de la cele din industria oțelului, din chimie, din agricultură, încă nu și-au revenit, iar multe modele de business sunt puse sub semnul întrebării. La polul opus, companiile de tehnologie sunt pe val, beneficiind de toate schimbările tehnologice care cuprind întreaga lume.
Nu știu ce va fi în viitor, dar cel puțin pe termen scurt bursele vor crește având în vedere această exuberanță a investitorilor și banii disponibili în piață. Apoi trebuie să așteptăm să vină o altă criză care să mai corecteze această exuberanță. Dar, cum se spune pe bursă, trecutul nu înseamnă o certitudine că la fel se va întâmpla și în viitor.