Din cauză că guvernele PSD și PNL au distrus echilibrul bugetul de stat în ultimii ani, taxele și impozitele trebuie să crească.  Nu toate, ce-i drept.  Cresc impozitele pentru companiile mari, dar și pentru cele mici, pentru bănci, se elimină facilitățile fiscale pentru IT-iști, pentru cei din construcții, agricultură și industria alimentară. Crește impozitul pentru apartamentele noi și pentru cele de lux.

În aceste condiții, prețurile vor mai crește pentru că multe companii vor încerca să transfere aceste majorări fiscale în prețul produsului final, cel pe care noi îl plătim. Economia scade și va mai scădea, în special în primul trimestru al anului viitor, când toate aceste schimbări fiscale vor intra în vigoare și vor lovi businessul și economia. Nu avem, și nici nu vom avea o viață economică ușoară în următorii ani. Cu toate aceste tensiuni economice, bine măcar că dobânzile la lei nu mai cresc. Spre exemplu, IRCC-ul, dobânda de referință pentru creditele ipotecare, creditele imobiliare și cele de consum, pare bătut în cuie, la 6%.  După creșterea exponențială de anul trecut, care a dus la majorarea ratelor la creditele ipotecare cu 60%, IRCC-ul s-a stabilizat la sub 6%.

Pentru trimestrul a 4-lea, IRCC-ul care va fi luat în considerare de către bănci este de 5,96%. Bineînțeles că lângă acest IRCC se adaugă și marja băncii în stabilirea dobânzii finale pentru un credit. Pentru că IRCC-ul s-a stabilizat, ratele la credite nu mai cresc, deci nu va veni o  presiune suplimentară pe portofelul fiecăruia, cel puțin din această direcție. După ce intră salariul pe cont, românii își plătesc prima dată ratele la bancă, după care vin celelalte plăți. Așa că, dacă IRCC-ul și ROBOR-ul, care stă la 6,4% de peste două luni, rămân la acest nivel, nici ratele la bancă nu vor crește, ceea ce în contextul actual pare o victorie. Când vor scădea IRCC-ul și ROBOR-ul, ca să scadă ratele la credite, vom vedea.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ