Conform unei analize ZF, sistemul bancar din România a înregistrat în primul trimestru din acest an un profit record de 3,4 miliarde de lei, în creștere cu 70% față de trimestrul I din anul trecut. Este un rezultat foarte bun, care sfidează criza. Potrivit ZF, rentabilitatea capitalului a ajuns în primul trimestru la 21,3%. Cele mai mari trei bănci, Banca Transilvania, BCR și BRD, au avut un câștig de 1,6 miliarde de lei în primul trimestru, adică aproape jumătate din profitul întregului sistem bancar.

Creșterea dobânzilor, dobânzile mari la titlurile de stat, și evitarea de către economia României a unei recesiuni sau chiar a unei scăderi economice, au dus la acest câștig. Băncile trăiesc în prezent din ceea ce au vândut în anii anteriori, când dobânzile au fost mici și foarte mici. Băncile atrag depozite și vând credite. Când în piață dobânzile cresc, cresc și dobânzile la credite. Împrumuturile cu dobânzi fixe, care sunt cele mai căutate în acest moment, nu erau extrem de solicitate în anii anteriori, pentru că nimeni nu credea că dobânzile pot să crească atât de mult într-un timp atât de scurt, cum a fost anul trecut.

Băncile au crescut dobânzile la depozite, dar ritmul de creștere a fost mai redus decât ritmul creșterii dobânzilor la credite. Înainte de criza anterioară, băncile făceau profit, dar după ce economia a scăzut și au apărut creditele neperformante, o parte din acest profit, dacă nu chiar tot, s-a transformat în pierdere. Acum, economia și companiile sunt mult mai reziliente, așa că băncile încă nu se confruntă cu o creștere a creditelor neperformante. Poate nici nu se vor confrunta. În aceste condiții, nu trebuie să facă provizioane care mânăncă din profit. Așa că, deși este criză, băncile reușesc să aibă profit.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ