Toată lumea are nevoie de angajați, cel puțin în București. Berăria H a împânzit stațiile de autobuz din Capitală cu: „Angajăm ospătari, cel puțin 4.000 lei pe lună, garantat”.

E drept că se precizează că acești bani sunt formați dintr-un salariu, probabil minimum pe economie sau ușor peste + tips, adică bacșișul aferent.

Nu este singura ofertă de pe piață. Alte restaurante, pizzerii, oferă între 3.500 și 4.500 lei garantat, dar tot cu salariul minim plus restul banilor din bacșiș.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Unii chelneri spun că ofertele nu sunt așa generoase, pentru că la alte restaurante, terase, pizzerii se poate câștiga mai bine, peste 5000 lei pe lună, dar tot dintr-un salariu minim pe economie plus bacșiș.

Pentru că în criză restaurantele, cafenelele, barurile au fost închise de către Guvern, ele și-au pierdut oamenii, care nu puteau sta doar pe șomajul tehnic, adică 75% din salariul oficial, care de cele mai multe ori erau salariul minim. Așa că mulți s-au îndreptat către Uber, Bolt, firmele care livrau mâncare – Glovo, Takeaway, Tazz, etc – sau către zona de curierat, acolo unde se căutau oameni.

Dacă stai în trafic, pe Uber sau Glovo, și nu refuzi comenzile, ajungi să câștigi între 6.000 și 8.000 lei net pe lună.
Această economie digitală, cu firmele ei, a reușit să absoarbă peste 50.000 de oameni în București, la un nivel al veniturilor destul de ridicat pentru România, chiar și pentru București.

Nu este așa simplu să câștigi peste 1.000-1.200 de euro net pe lună, bani în mână.

Nu sunt atât de multe companii din București care pot să plătească acești bani, mai ales dacă salariul este integral pe cartea de muncă, cu toate taxele plătite, care reprezintă jumătate dintr-un salariu.

Dar câștigurile, chiar și gri, care se oferă în acest moment în București vor constitui un reper pentru nivelul salarial oficial în următorii doi ani.