- Educația din România rămâne la coadă.
- Simona David Crisbășanu, președinte al Coaliției pentru Educație, susține că profesorii sunt mai pregătiți decât înainte de pandemie.
- În timp ce la stat elevii încearcă să lupte singuri pentru visurile lor, la privat, aceștia au oportunitatea să învețe materii diferite și să se dezvolte din mai multe puncte de vedere.
Educația e cea care îți ghidează pașii și te pregătește pentru viitor. Educația din România însă, rămâne la coadă. 4 din 10 elevi români sunt analfabeți funcțional, arată cel mai recent studiu național. Raportul a fost întocmit de o platformă educațională, în colaborare cu Ministerul Educației.
Advertisment
Cu toate acestea, Simona David Crisbășanu, președinte al Coaliției pentru Educație, susține că profesorii sunt mai pregătiți decât înainte de pandemie. „Acest restart s-a întâmplat deja odată cu pandemia, pentru că a fost „un cutremur” care a zguduit întregul sistem și deja nu mai putem să comparăm nivelul de pregătire de acum din punct de vedere al tehnologiei cu cel dinainte de pandemie”.
Profesorii, pe de altă parte, au printre cele mai mici salarii din UE. Profesorii au ieșit în stradă la finalul lunii mai, dar asta nu a adus o rezolvare.
Recomandări
„La nivel de sistem este nevoie, într-adevăr, de un efort mai mare de dotări. Acest lucru a început să se întâmple deja în proiectele finanțate, spre exemplu PNRR. În afară de dotări e necesară și pregătirea profesorului practică la clasă”, a mai adăugat Simona Crisbășanu.
Ce oportunități oferă sistemul privat
În timp ce la stat elevii încearcă să lupte singuri pentru visurile lor, la privat, au oportunitatea să învețe materii diferite și să se dezvolte din mai multe puncte de vedere.
Luminița Bălășoiu, director al Școlii Primare „Ana Lugojana”, spune că la privat „există foarte multe cursuri pe care școlile private le oferă pentru dezvoltarea multilaterală a copiilor. La fiecare clasă și la fiecare nivel de învățământ discutăm despre cursuri extracurriculare, de la public speaking, la robotică, dezvoltare personală, artă teatrală, și multe alte cursuri care îi ajută să se dezvolte pe toate ariile.”
Citește și:
- OpenAI lansează un curs de șase luni pentru ingineri și cercetători în diverse domenii. Ce beneficii le oferă studenților
- Peste trei sferturi din podurile și pasajele Capitalei sunt în stare de degradare. Directorul Pro Infrastructura: „Dacă nu se face la timp reabilitarea, e posibil să se închidă de tot”
- Rolul inteligenței artificiale în școli. Antreprenor în educație: „Rolul A.I. este să ajute profesorii să creeze programe educaționale croite pe nevoile elevului”