- Ligia Deca a spus că guvernanții au înțeles semnalul de alarmă tras de către profesori.
- Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că ordonanța privind majorarea salariilor profesorilor este constituțională.
- „Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade.”, a spus Deca.
Vineri, într-o conferință de presă dedicată clarificărilor referitoare la ordonanța privind majorarea salariilor din sistemul de învățământ, ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că guvernanții au înțeles semnalul de alarmă tras de către profesori și au înțeles nevoia acestora de salarii decente și de respect. Ligia Deca a subliniat că toate salariile din domeniul învățământului vor crește, menționând că ordonanța adoptată joi respectă principiile constituționale.
Advertisment
„Ultimele săptămâni au însemnat un semnal de alarmă pe care l-am înțeles. Știm că profesorii au nevoie de salarii decente și merită mai multă apreciere din partea noastră, a guvernanților, dar și a întregii societăți. Cred că întreaga societate își dorește ca sectorul educațional să se așeze pe cu totul alte baze, din punctul de vedere carierei, educației centrate pe elevi. Prin OUG garantăm o creștere de 1000 de lei pe lună pentru didactici și 400 lei pentru nedidactici”, a spus Ligia Deca.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că ordonanța privind majorarea salariilor profesorilor este constituțională.
Recomandări
„Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade.”
„O altă informație falsă care s-a propagat în spațiul public este că salariile vor scădea. Confuzia este pentru că în anexa OUG sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare pentru gradația zero, cu mai puțin de trei ani de muncă. Este o convenție contabilă pe care specialiștii o cunosc și vom transmite inspectoratelor toate informațiile, de la gradația 1 la gradația 5”, a precizat Deca.
Ligia Deca a explicat că salariul mediu brut în Educație crește spre 8.500 de lei. „Salariul de bază pornește de la gradația zero dar se înmulțește cu coeficientul vechimii de muncă. Sporurile, creșterile procentuale se aplică în această bază mărită. Vorbim despre gradația de merit, acordată pentru 16% din posturile de învățământ, sporul de învățământ speciale – 15%, sporul de dirigenție – 10% (70% din cadrele didactice beneficiază), indemnizația pentru zonele izolate – 20%, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică etc. Este important să nu vorbim doar despre sumele de bază, din grilă, ci de toate creșterile procentuale care se aplică. Salariul mediu în educație din luna aceasta crește până spre 8.500 lei brut, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național. Această creștere se face în trei tranșe. Debutanții primesc cea mai mare creștere procentuală, se apropie de 25%, celelalte sunt între 18 și 25%, dacă adunăm sporurile trecem și de acest procent. Această creștere salarială reprezintă un avans, un prim pas înaintea grilei de salarizare”, a explicat vineri ministrul Educației, Ligia Deca.
Prelungirea perioadei de cursuri
Ligia Deca a avertizat că în cazul în care profesorii nu se întorc la catedră săptămâna viitoare, va fi necesar să se ia în considerare prelungirea perioadei de cursuri și a examenelor naționale. Deși aceasta nu este o situație dorită, ministrul Educației a subliniat că este posibil să fie necesare amânări și reprogramări în situația în care profesorii nu se vor întoarce la clasă.
Citește și
- Dwayne Johnson anunță revenirea în Fast & Furious: „Vă confirm 100%, băieți din întreaga lume, că este adevărat. Hobbs s-a întors”
- Jeff Bezos, „afacere” nereușită cu vin. A cheltuit 4.000 de dolari pe o sticlă de vin care se vinde cu 650 de dolari
- Casa Albă anunță că președintele Joe Biden este „bine” după ce s-a împiedicat și a căzut la un eveniment din Colorado