- Tinerii din România au cea mai mare intenție de vot din UE la europaroamentare
- 64% din tinerii din UE intenționează să voteze la europarlamentare
- Cea mai mică intenție de vot la europarlamentare o au tinerii din Luxemburg
- 57% din tinerii 15-30 din România a participat la acțiuni pt. schimbarea societății
- Cei mai mulți tineri vor ca Uniunea Europeană să combată sărăcia
Tinerii din România sunt campioni la intenția de vot la europarlamentare, arată un sondaj al Comisiei Europene. 78% dintre tinerii români de până în 30 de ani vor să aleagă deputații europeni la alegerile din 9 iunie, în vreme ce media europeană este de 64%. Mai multe îți spune Magda Gheorghiță. (
Care sunt rezultatele?
„Sondajul Comisiei Europene a fost făcut printre tineri care au între 15 și 30 de ani, pentru că sunt țări în care se votează de la 16 ani. Procentul de intenție la vot este și în Portugalia, de 77%. De 70% se apropie și Belgia, Polonia, Spania și Italia. Mai puțin de jumătate din tineri vor merge să voteze europarlamentarii în Malta, Letonia și Luxemburg. Vorbeai despre motivație, mă uitam și ce îi face pe tinerii de la noi să fie motivați. Este o schimbare la nivel de generație. Acestă intenție crescută de a vota vine și din faptul că sunt implicați, și la asta suntem campioni, 57% dintre tinerii de la noi au participat anul trecut la activități menite să ducă la o schimbare în societate, media europeană este de 49%. Au mare încredere tinerii de la noi în Uniunea Europeană și au și așteptări ridicate. Cei mai mulți își doresc ca Uniunea Europeană să lupte pentru a combate sărăcia și inegalitățile sociale și economice, urmate de asigurarea păcii și a securității internaționale și de promovarea drepturilor omului, a democrației și a valorilor europene comune.” spune Madga Gheorghiță, editor Aleph News.
De unde își iau informațiile?
„Cei mai mulți dintre ei de pe TikTok. Și asta nu se întâmplă doar la noi, tendința este aceeași la nivel european. Tot la nivel european, pe TikTok, cea mai bună prezență o au partidele extremiste. Vestea bună este că aproape jumătate din tinerii care au răspuns sondajului spun că au fost educați să distingă dezinformarea, sunt siguri pe ei că știu care este un fake news. Opt din zece tineri din România are cunoștințe despre modul în care funcționează dezinformarea online și numai 5% dau scroll fără să își dea seama ce postări sunt adevărate și ce postări sunt false.”, explică Madga Gheorghiță.
Citește și