- Chatbot-ul Gemini a arătat semne de prejudecată în generarea de imagini istorice
- Prejudecățile chatbot-ului Gemini se datorează politicilor rasiale de la Google
- Mai mult de 8 din 10 români s-au simțit discriminați cel puțin o dată în viață
AI-ul ne discriminează? Chatbot-ul Gemini al Google-ului refuză să genereze imagini care ar putea întări stereotipurile rasiale.
Chatbot-ul de la Google discriminează pe motive rasiale
Printre gafele chatbot-ului se numără generarea oamenilor de culoare în rolul Papei, Părinților Fondatori Americani sau refuzul de ilustrare a vikingilor ca oameni albi. Motivul invocat de acesta este că ar putea încuraja „stereotipurile și generalizările dăunătoare despre oameni pe baza rasei lor”. Critica adusă acestei politici a rezultat la oprirea temporară a funcției bot-ului de a genera imagini. Un răspuns venit din partea Google susține că incidentul este rezultatul unei măsuri de prevenire a unor „capcane” din trecutul companiei.
Prejudecățile de la Gemini se datorează politicilor rasiste din companie
„Capcanele” la care se referă Google sunt acuzații de rasism și discriminare împotriva oamenilor de culoare din companie. Sisteme de recunoaștere facială fie nu îi recunoșteau pe aceștia, fie îi clasifica ca fiind gorile. În 2020, Google a fost acuzat de concedierea unui savant de culoare în AI care susținea că eforturile AI-ului sunt deplasate.
Majoritatea românilor se simt discriminați
Fenomenul discriminării nu ocolește nici România. Aici, 8 din 10 români consideră că au fost discriminați cel puțin odată în viață. Majoritatea categoriilor discriminate în România sunt șomerii între 55-64 de ani, micii antreprenori, pensionarii aflați în pragul sărăciei și excluziunii sociale, familiile monoparentale, fermierii de subzistență și muncitorii la negru.
Citește și