- Noua E-Skin imită pielea umană cu precizie și menține sensibilitatea
- Produsul este dezvoltat de profesoara Nanshu Lu din Texas
- Pielea le permite roboților să execute sarcini mult mai bine și fără erori
Roboții pot avea o piele asemănătoare cu cea umană. Această nouă piele electronică, dezvoltată la Universitatea din Texas, Austin, revoluționează interacțiunea roboților. Tehnologia menține sensibilitatea chiar și atunci când este întinsă. Scopul acesteia este acela de a permite roboților să realizeze sarcini delicate fără a provoca daune, de la interacțiuni sensibile cu alți oameni până la manipularea obiectelor fragile.
„Profesoara Nanshu Lu de la Universitatea din Texas a dezvoltat o piele electronică (e-skin) care, spre deosebire de prototipurile anterioare, își păstrează acuratețea chiar și sub tensiune. Pielea electronică tradițională confundă întinderea cu presiunea, ceea ce poate duce la erori în aplicarea forței de către roboți. Noua e-skin menține un răspuns constant la presiune, indiferent de cât de mult este întinsă, imitând precizia și finețea pielii umane. Acest avans permite roboților să execute sarcini delicate fără a provoca daune, de la manipularea obiectelor fragile până la interacțiuni umane sensibile”.
Cum ar putea pielea e-skin să fie pusă în practică?
Modurile în care această tehnologie ar putea fi pusă în practică sunt vaste. Aceasta are o utilitate mare mai ales în domeniul sănătății și al intervenților de urgență. Roboții echipați cu pielea extensibilă pot să preia sarcini precum îngrijirea pacienților, administrarea de masaje sau verificarea pulsului. De asemenea, pot fi utilizați și în cazul zonelor de dezastru pentru a salva victimele prin aplicarea acțiunilor medicale imediate precum resuscitarea cardiopulmonară.
Citește și