- ONU a adoptat prima rezoluție globală pe A.I. pentru a proteja drepturile omului
- Negocierea rezoluției a durat 3 luni și au participat toți cei 193 de membri ONU
- Actul juridic lansează inițiative ce protejează democrația și job-urile
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat pe 21 martie o rezoluție cu caracter juridic non-obligatoriu ce promovează drepturile omului în raport cu A.I. Aceasta propunere a venit din partea Statelor Unite. Linda Thomas-Greenfield, reprezentanta SUA în consiliu, consideră că trebuie ca tu să controlezi inteligența artificială și nu invers.
Cum poate inteligența artificială să îți fure dreptul de la democrație?
Rezoluția are ca scop protejarea drepturilor omului. Una dintre măsurile principale dorește să asigure protecția democrației în ciuda existenței A.I. Presa este considerată a patra putere în stat deoarece este motorul principal de informație mai în politică. Comunicatele de presă sunt un punct important în informarea publicului dar și articole și știrile. Comunicatele de presă sau chiar deepfakes pot fi generate de inteligența artificială în numele politicienilor fără a putea distinge dacă sunt reale sau nu. Acest lucru te poate dezinforma și poți ajunge să iei decizii care să pună în pericol drepturile tale.
Job-ul tău nu mai este în pericol, cel puțin pentru moment
Job-urile sunt un subiect extrem de dezbătut cănd vine vorba de A.I. Poate chiar tu lucrezi într-un domeniu ușor de înlocuit de inteligența artificială. Cele mai afectate job-uri sunt în tehnologie, media, domeniul juridic, financiar, resurse umane, vanzari, asigurări, retail și administrație publică. Practic aproape toate domeniile în care nu este nevoie de comunicarea directă dintre două persoane pot fi înlocuite. Legislația internă a multor țări nu este pusă la punct cu acest domeniu și există riscul să îți pierzi job-ul. De aceea, rezolutia Națiunilor Unite are grijă să te protejeze pentru a nu exista șomaj în masă.
Frauda turbocharge
Anul trecut, președintele Comisiei Federale pentru Comerț din SUA a sesizat activitate frauduloasă de tip turbocharge care au fost făcute cu ajutorul inteligenței artificiale. Tehnologia A.I. permite scammerilor să imite vocile membrilor tăi din familie pentru a-ți cere bani sau pentru a-ți cere informații bancare. Rezoluția are în plan să reglementeze mai bine ilegalitățile de acest fel pentru a te păstra în siguranță.
Este obligatorie rezoluția?
Din punct de vedere legislativ, rezoluția semnată de Adunarea Generala a Națiunilor Unite nu este un document ce obligă statele membre să îl respecte. Deși rezoluția pe A.I. a fost unanim acceptată de statele membre, acestea pot sau nu să o ia în considerare când fac noi reglementări în domeniu. Singurele acte juridice care au potențial pentru a fii obligatorii sunt cele semnate de Consiliul de Securitate.
De ce te ajută această rezoluție?
ONU este cea mai importanta organizație internațională. Rezoluțiile acesteia sunt un punct de reper pentru țările dezvoltate când acestea propun noi legi. Faptul că A.I-ul este un subiect de discuție la cea mai importantă masă de negocieri din lume, deschide o discuție internă despre cât de important este să ne păstrăm umanitatea în evoluția tehnologiei.