- 160 de grupuri de activiști din lume fac apel la companiile tech să îmbunătățească securitatea cibernetică
- Meta va închide aplicația prin care jurnaliștii urmăresc fake news-urile și dezinformarea
- Cea mai mare îngrijorare este în privința informației false generate de AI
Tu cum te protejezi de fake news? În contextul alegerilor din anul acesta în întreaga lume, presiunea companiilor tech este tot mai mare pentru filtrarea fake news-urilor și păstrarea confidențialității datelor.
Activiștii cer securitate cibernetică în contextul alegerilor
160 de grupuri de activiști din lume fac apel la îmbunătățirea securității cibernetice, în contextul în care, în ultimul an, platforme de socializare precum Meta, X sau YouTube au eliminat 17 politici destinate securității împotriva discursului de ură și dezinformării.
„Platformele tehnologice par să își fi redus investițiile în securitatea platformei și au restricționat accesul la date, în ciuda faptului că continuă să obțină profit din reclame pline de ură și dezinformare”, conform unei scrisori comune a Coaliției Globale pentru Justiția Tech.
Meta atrage critica publicului printr-o măsură controversată
Meta va închide CrowdTangle, aplicația prin care jurnaliștii și cercetătorii urmăresc dezinformarea și conținuturile de pe Facebook și Instagram. Măsura va intra în vigoare din 14 august 2024, cu 3 luni înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Această măsură a fost aspru criticată de peste 140 de organizații din jurul lumii, descriind măsura ca fiind „o amenințare directă pentru abilitatea noastră de a proteja integritatea alegerilor”.
Cel mai de temut adversar în securitatea cibernetică este AI
Poate și mai temut decât asta este doar dezinformarea generată de AI. Aceasta și-a dovedit, deja, capacitatea de a produce imagini, video-uri și audio-uri fake cu acuratețe alarmantă. A fost deja utilizată în campaniile electorale din Slovacia, Pakistan sau SUA, printre alte state.
Citește și