- Principiul de funcționare este asemănător cu cel al unei nave pe mare
- Conceptul poate facilita călătoriile cosmice într-un mod mai eficient și mai economic
- NASA intenționează să trimită 12 unități CubeSat în orbită prin intermediul unei companii partenere
Conceptul velelor solare devine realitate odată cu testarea lor iminentă de către NASA în spațiul cosmic. NASA realizează acest test cu scopul de a evalua performanțele și fezabilitatea călătoriilor interplanetare cu această tehnologie. Această inovație promițătoare ar putea revoluționa explorarea spațiului, facilitând și abordând călătoriile cosmice într-un mod mai eficient și mai economic.
Velele solare utilizează energia solară, o resursă abundentă în spațiu, pentru a genera propulsie. Principiul de funcționare este asemănător cu cel al unei nave pe mare, care se folosește de vânt pentru a se deplasa pe suprafața oceanului.
Pentru a folosi această tehnologie, se atașează la navă „pânze solare” care absorb fluxul de fotoni emis de soare. Aceste vele oferă o metodă eficientă și durabilă de propulsie, eliminând necesitatea transportului de combustibili în spațiu, cu excepția manevrelor de ajustare a traiectoriei sau de frânare.
Întrucât obiectele în spațiu se deplasează în principal prin inerție din cauza gravitației reduse, velele solare permit accelerarea fără a fi nevoie de combustibili. Cu toate acestea, sistemele de propulsie convenționale sunt încă necesare pentru manevrarea și oprirea navetei în spațiu.
NASA trimite 12 unități CubeSat în orbităt
NASA intenționează să trimită 12 unități CubeSat în orbită prin intermediul unei companii partenere, care au fost construite de NanoAvionics. CubeSat-uri vor fi echipate cu vele solare și vor testa noi tipuri de structuri compozite realizate din polimeri flexibili și fibră de carbon. Noile structuri promit să fie mai rigide și mai ușoare decât modelele anterioare.
Testarea velelor solare în spațiul cosmic reprezintă un pas crucial în direcția călătoriilor interplanetare și a explorării sistemului solar. NASA se angajează să aducă tehnologia spațială la un nivel superior, deschizând noi orizonturi pentru explorarea spațiului cosmic.
Citește și