I. Bălășoiu: „Este esențial ca inteligența artificială să se abordeze cu precauție în sistemul educațional”

A.I.-ul are un impact puternic pentru modul în care înveți. Deși poate nu cred mulți acest lucru, specialiștii spun că există avantaje și dezavantaje ale utilizării inteligenței artificiale.

Printre acestea găsim de exemplu: adaptarea materialelor educaționale la nevoile individuale ale studenților, ceea ce oferă o experiență de învățare mai eficientă.

Dar există și dezavantaje: dependenta de tehnologie poate reduce interacțiunile face-to-face, care ne sunt esențiale pentru dezvoltarea abilităților sociale. 

Universități de renume printre care Oxford, brown sau Stanford, profită din plin de inteligența artificială.

Ioana Bălășoiu, expert în politici A.I. ne spune că „este esențial să se abordeze cu precauție dezavantajele și provocările etice”.

S-au adaptat universitățile la inteligența artificială?

Dar cum a evoluat educația odată cu apariția A.I? Un avantaj clar e reducerea volumul de muncă și un aliat când vine vorba de documentare și argumentare.

„Inteligența artificială a luat cu asalt învățământul superior, iar singurul mod de a înțelege cum putem adopta inteligența artificială în predare,în învățare și în cercetare este prin evaluarea impactului pe care îl are asupra valorilor noastre fundamentale, deoarece adesea auzim că excelența academică este dată de valoarea unei cercetări”.

În cazul în care facilitează generarea unor cunoștințe, acest lucru poate fi în concordanță cu aceste valori fundamentale de care vă spuneam, iar aceste preocupări, totodată, se înscriu într-un cadru mai larg al eticii în cercetare, imperativ privind maximizarea beneficiilor și, în același timp, minimizarea daunelor.

Ei bine, toate aceste modele lingvistice de mari dimensiuni, care au fost antrenate fără permisiune utilizând diferite materiale, pot reprezenta o problemă pentru etica în cercetare, deoarece etica în cercetare urmărește integritatea, onestitatea și transparența în cercetare.
Iar acestea sunt valori ce trebuie cu siguranță protejate, indiferent de evoluțiile tehnologice la care suntem martori.

Cu siguranță este nevoie de multă reglementare în continuare, astfel încât să fie sigură și să ne putem bucura de beneficii în cele mai sigure condiții”, a spus Ioana Bălășoiu, expert în politici A.I. la Aleph News.

Exit mobile version