- Învățământul tradițional nu învață copiii să își folosească creativitatea și aici intervine A.I -ul
- Elevii asociază creativitatea doar cu domeniul artei
- Creativitatea dezvoltă abilitatea de a găsi soluții pentru numeroase probleme
A.I-ul inovează din ce în ce mai multe domenii, iar unul dintre cele mai importante pe care ar trebui să le influențeze este educația. Mulți consideră că învățământul tradițional nu mai este updatat pentru vremurile noastre. În urma școlarizării, copiii nu sunt pregătiți pentru viața modernă. Astăzi copilul tău are nevoie de creativitate pentru a se integra în societate, arata statistici de la The World Economic Forum. Însă mulți consideră că această creativitate nu este un skill ce poate fi învățat, ci face parte din abilitățile pe care doar un artist înnăscut le are. Noile metode de teaching prin A.I. te învață cum să îți cultivi creativitatea.
Ce face A.I-ul?
Un studiu publicat în Journal of Creativity arată că elevii sunt încântați de existența A.I-ului. Aceștia îl folosesc pentru redactarea eseurilor, studierea unor noi limbi, istoriei și științei. Studiul relevă de asemenea că într-o sesiune de brainstorming, aceștia vin cu idei din ce în ce mai interesante deoarece au pornit de la ce genera A.I-ul. 100% dintre ei consideră că A.I-ul i-a ajutat în generarea de idei noi. 16% totuși prefera procesul de brainstorming fără un A.I. Alte studii arată că inteligența artificală poate fi un partener fără prejudecăți. Dacă copilul tău este o fire fără încredere de sine, acesta poate să devină inhibat de împărtășirea informației cu grupul de frica de a spune vreo prostie.
Players gonna play, cheaters gonna cheat
Mulți profesori se tem de ideea că elevii se vor obișnui cu existența A.I-ului și dimpotrivă, vor deveni mai puțin creativi. Ei consideră că inteligența artificială o să normalizeze copiatul având în vedere că multi dintre elevi deja folosesc aplicații precum ChatGPT pentru a-și face temele. Statisticile din ultimul an arată că 48% au folosit ChatGPT pentru a rezolva un examen susținut acasă. Deși mereu au existat copii care au furat idei sau au copiat la examene, există posibilitatea ca numărul lor să crească. Elevii pot fi tentați să fraudeze pentru că accesul la inteligența artificială este foarte facil.
Cum poate fi folosită inteligența artificială luând în considerare o etică corectă?
Profesorii trebuie să înteleagă că inteligența artificială nu este un alt tool pentru predare, ci este un drum complet diferit. Nici înlocuirea lor cu un calculator nu este de dorit pentru că copilul tău are nevoie de interacțiune umană. Aceștia ar trebui să găsească noi metode de evaluare și predare. Elevii trebuie încurajați să își folosească mai mult gândirea și să își dezvolte abilitățile de a rezolva probleme. A.I.-ul ar trebui să devină un mod prin care copilul tău să își ia fie inspirație fie informație. Astfel el va fii nevoit să înțeleagă materialul atât de bine încât poate crea lucruri noi în funcție de cerință. Acest lucru îi dezvolltă skilluri importante precum rezolvarea problemelor, skill care îl ajută să navigheze în lumea de astăzi. De asemenea, pentru ca A.I-ul va înlocui job-urile unde se urmaresc niște algoritmi bine definiți, creativitatea este din ce în ce mai căutată.
Citește și
- Adrian Sârbu: România trebuie să aloce 8000 de euro pentru fiecare elev. O țară fără centre de knowledge e o țară care nu va mai exista
- Adrian Sârbu: Europa și NATO vor fi atrase în războiul din Ucraina și vom intra nepregătiți. România are nevoie de 20% din PIB pentru Apărare
- Adrian Sârbu: România are două priorități, apărarea și învățarea. 10% din PIB pentru Educație e puțin. Suntem în urmă. Grav.