• Instrumentele AI te pot ajuta să avansezi la job – dacă știi cum să le folosești
  • 20% dintre angajați spun că au folosit ChatGPT la muncă până în februarie 2024
  • Sporurile de productivitate generate de AI vor valora mii de miliarde de dolari în următorul deceniu

Pe zi ce trece, presiunea crește la birou. Răspunzi clienților – sau lași AI să o facă? Participi la ședință – sau trimiți un robot?

Aproximativ 20% dintre adulții angajați au declarat că au folosit ChatGPT de la OpenAI pentru muncă în februarie 2024, în creștere de la 8% în urmă cu un an, potrivit Pew Research Center. Cele mai populare utilizări ale AI la locul de muncă sunt cercetarea și brainstormingul, redactarea primei versiuni de e-mailuri și crearea de materiale vizuale și prezentări, potrivit unui sondaj Adobe.

Se estimează că sporirea productivității datorită AI va valora mii de miliarde de dolari în următorul deceniu, spun consultanții. Multe companii își încurajează lucrătorii să adopte și să învețe noile instrumente. Industriile care vor beneficia cel mai mult sunt vânzările și marketingul, îngrijirea clienților, ingineria software și dezvoltarea de produse. Pentru cei mai mulți dintre angajați, poate face ca munca de zi cu zi să fie mai puțin enervantă.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Cum îți ușurezi munca cu A.I.?

Indiferent dacă lucrezi pe cont propriu sau la o companie Fortune 500, iată patru domenii în care AI te poate ajuta.

E-mail

Cel mai tare truc: Rezumă e-mail-urile lungi și plictisitoare.
Fă: Adăugați propriile detalii la ciorne, astfel încât acestea să sune mai natural.
Nu face: Folosiți indicații vagi care nu duc nicăieri – și nu exagerați cu instrumentele de corectare.


E-mailul este enervant, dar nu va dispărea prea curând. Inteligența artificială poate face mai ușor răspunsul la mesaje.

Folosind o versiune gratuită a Microsoft Copilot sau a Gemini de la Google, solicită instrumentului să scrie cuvinte de încurajare, o cerere de concediu sau alte premise de e-mail. În câteva secunde, vei obține un proiect funcțional, chiar dacă fad. ChatGPT Plus a oferit rezultate impresionante din prima încercare. ChatGPT gratuit s-a descurcat bine, dar a oferit mai puține detalii decât omologul său cu abonament.

Prezentări

Cel mai tare truc: Transformă-ți notițele în PowerPoint cu Copilot pentru Microsoft 365.
Fă: Include suficiente slide-uri în PowerPoint pentru opțiuni de aspect unice și distractive.
Nu face: Nu te descuraja din cauza imaginilor proaste din PowerPoint – Microsoft’s Designer este mai bun.

Copilot Pro ajută utilizatorii să genereze, să organizeze și să înțeleagă prezentările PowerPoint. În timp ce numai utilizatorii de la nivel de întreprindere îi pot furniza fișiere pentru a crea prezentări mai bogate din mers, utilizatorii Copilot Pro pot solicita robotului să adauge imagini în slide-uri.

Designer din PowerPoint oferă layout-uri unice de slide-uri pe baza informațiilor din prezentare. Dacă ai o listă de date pe un diapozitiv, de exemplu, Designer îți poate sugera o cronologie cu acele date deja inserate.

Rezumate

Cel mai tare truc: Obține punctele cheie din videoclipuri de pe YouTube fără a fi nevoie să le vizionezi.
Fă: Cere chatboților să îți explice subiecte sau constatări complexe într-un mod pe care îl înțelegi.
Nu face: Supraîncarci robotul cu videoclipuri sau fișiere lungi.


Documente stufoase și plictisitoare? Chatboții le adoră. Instrumente gratuite precum Copilot din browserul Edge de la Microsoft pot rezuma pagini web, articole, PDF-uri sau alte surse pe care aveți timp doar să le parcurgeți.

ChatGPT permite doar abonaților Plus să încarce fișiere. Alte instrumente de inteligență artificială, cum ar fi Perplexity și Anthropic’s Claude, îți permit să încarci gratuit câteva fișiere de dimensiuni limitate. Activarea extensiei Google Workspace în chat-ul Gemini îți permite să faci referire la e-mailurile și fișierele din Docs și Drive, astfel încât îi poți cere să rezume informațiile pe care le ai deja salvate acolo.

Întâlniri

Cel mai tare truc: Trimite robotul tău la întâlniri în locul tău.
Fă: Verifică notele ce creează confuzie și întreabă roboții despre întâlnirile anterioare.
Nu face: Nu folosi servicii de monitorizare externe în ședințele companiei fără permisiune.


OtterPilot de la Otter.ai poate să se alăture ședințelor pe Zoom sau Google Meet și să ia notițe pentru tine, chiar dacă nu poți participa. Inteligența artificială generează o transcriere și notițe, care includ un scurt rezumat, o schiță și o listă de lucruri de făcut. Funcția sa de chat te poate pune la curent cu ceea ce ai pierdut dacă ajungi târziu și îți poate reaminti notițele de la întâlnirile anterioare. Versiunea gratuită vă oferă doar 300 de minute de transcriere și 20 de interogări pe chat pe lună. Versiunea premium începe de la 17 dolari pe lună.

Citește și