Psihologii numesc 4 tipuri de atașament. Din care faci parte?

Te întrebi vreodată oare de ce unele persoane se apropie foarte repede și altele mult mai greu?

Acest lucru este datorat nu numai tipului de personalitate extrovertit-introvertit. Este posibil să aibă legătură cu tipul de atașament. Acesta este format în primii ani de viață și este influențat de cum răspundeau părinții tăi la nevoile tale în copilărie.

4 tipuri de atașament

Anxios

Primul tip este cel anxios. O persoană cu tip de atașament anxios își manifestă trauma abandonului prin conexiune permanentă cu persoanele dragi. Dacă ai acest tip de atașament este posibil să ai tendința de a mulțumi excesiv oamenii de lângă tine pentru a nu te părăsi, să ai anxietate când ești refuzat sau partenerul tău nu îți răspunde la telefon și să insiști foarte mult să ai în permanență contact cu acea persoană.

Evitant

Al doilea tip este opusul celui anxios. Deși are aceiași traumă de abandon ca cel anxios, cel evitant dorește să evite cu orice preț atașarea emoțională față de alte persoane tocmai pentru a nu fi abandonat. Acesta evită conexiunile intime din punct de vedere emoțional, este hiper-independent și rupe relațiile cu partenerii săi când acestea devin prea serioase.

Ambivalent

Un alt tip de atașament este cel ambivalent. Este o combinație dintre cele două de mai sus. Acest tip de atașament este cel mai instabil emoțional pentru că sare de la extremă nevoie de apropiere la respingerea totală a partenerului. Aceste persoane își doresc conexiune foarte mult exact ca un atașament anxios, dar când se simte respins are reacțiile unui atașament evitant.

Sigur

Cel mai sănătos atașament este cel sigur. Acesta este sigur pe el și pe relația lui. Caută conexiune cu partenerul său însă dacă nu o primește imediat se poate reîntoarce la viața sa fără să se simtă respins. Este comunicativ și nu îi este frica să aibă relații serioase din punct de vedere emoțional cu partenerii săi.

Citește și:

Exit mobile version