Job-ul modern ne face mai singuri. Care sunt riscurile?

Înainte de tehnologizarea domeniilor de muncă, și evident înainte de Covid-19, internetul era în principal folosit pentru entertainment. Puține job-uri foloseau exclusiv laptop-urile pentru a-și efectua munca. Astăzi, job-ul modern trăiește doar prin internet. Atât de mult se folosesc calculatoarele și se lucrează remote, încât meeting-urile sau ședințele se țin pe Zoom sau Meet deși majoritatea sunt la birou. Însă ce efecte are acest lucru asupra angajaților?

Majoritatea se simt singuri

Sondajele arată că majoritatea angajaților se simt singuri la locul de muncă. Peste 40% lucrează remote și dintre aceștia majoritatea nu părăsesc casa decât rareori. Dintre angajații care vin la birou, un sfert din timpul petrecut la muncă și-l petrec prinși în meeting-uri online, nu discutând în viața reală cu colegii. 58% dintre angajați se simt singuri la locul de muncă, comparativ cu 2018 unde doar puțin peste 40% se aflau în această situație.

Cum sunt afectați psihic angajații? Îți spune Graziella Dan, psiholog

S-a constatat în special după pandemie când companiile s-au îndreptat spre lucrul remote. Și înainte erau domenii unde se lucra de la distanță. Acum a început să fie în toate domeniile. La inceput lucrurile păreau ok. La întrebarea cum ai perceput pandemia majoritatea au raspuns că la început a fost bine. Aveau libertate mai mare, își organizau masa de lucru cum voiau ei. Totuși după un anume timp, nu au mai fost percepute așa. Există un procent mic introverți care s-au bucurat pană la final de joburile remote. Cei care nu au un grad mare de introvesie, au început să se simtă însingurați. Omul este un animal social. Traiește cu oameni și printre oameni. După un timp, cresc procentajele în anxietate si depresie. Însingurarea aduce lipsă de socializare. Ne duce la lipsă de motivație. E un cerc vicios pentru că atrage după sine o scădere a tonusului general, atat fizic, cât şi psihologic. Se adaugă lipsa de energie, de activare, care în final, duc spre o zona de demotivare și ulterior la depresie.

Exit mobile version