Friendship break-ups: Când știi că nu mai poți continua o prietenie

Ce sunt prieteniile? Prieteniile sunt poate cele mai underrated relații. Toți fugim în căutarea unui partener de viață și ne axăm pe ei, ori familia este mereu pe primul loc. Însă prieteniile ar trebui să aibă un loc special în inimile și viețile noastre. De ce? Un studiu arată că prieteniile ne afectează atât sănătatea mentală cât și pe cea fizică. Este important să te înconjori de oameni care îți fac bine. Dar dacă simți că o prietenie este pe punctul dea se încheia?

Trebuie să pui stop relațiilor nepotrivite ție

Exact ca o relație toxică cu partenerul tău, poate o prietenie toxică este și mai dăunătoare. De ce? Prieteniile sunt relații cu oamenii cu care împărtășești ceva și de multe ori devin support system-ul tău. Iei sfaturi de la ei. Dacă sunt persoane nepotrivite, poți ajunge în situații care să dăuneze vieții tale.

Cum gestionezi o prietenie toxică? Ne spune Elena Dobre, psiholog

Ambele persoane să constate toxicitatea. Este de preferat o analiză a ceea ce reprezintă acea relație. În urma analizei, este de preferat să se seteze anumite limite. Trebuie găsite modalități prin care să își transmită cu sinceritate ceea ce simt în relație cu celălalt. Este mai degraba ce vine din sine, de la cel care depistează problema. Este de preferat să își planifice din timp modul în care să aibă loc acea discuție. Să se simtă toți comfortabil. Trebuie să discute deschis și cu sinceritate despre sine, pe tonalitate respectoasă.

Cum putem să trecem peste un „friendship breakup”?

Este nevoie ca toate persoanele implicate să accepte tipul de relație care a fost și ce nu a funcționat și să aibă drept motivație să meargă înainte pe căi separate în baza situației găsite. Aceasta reprezintă o motivație. Trebuie să îți dai seama ce îți dorești: să fii apreciat, respectat și susținut. În timp lucrurile se aplatizează. Emoțiile nu mai sunt într-un vortex. Se aplatizează menținând motivația de a fi intr-o relație bună.

Poate apărea sentimentul de vinovăție. Cum scăpăm de el?

Este de preferat să se facă analiza vinovăției. De unde provine acest sentiment de vinovăție? Pe ce tip de buton apasă? Trebuie să identificam în ce alte tipuri de relație ne-am mai simți vinovați. Trebuie să căutăm rădăcina. Când se gasește rădăcina, lucrurile stau diferit. Relația respectivă s-a terminat pentru că este ceva sănătos pentru viitorul lor. În felul acesta, sentimentul de vinovăție nu mai apare pentru că nu este vorba de a fi salvatorul celuilalt. Probabil în alte relații a fost învățat că trebuie să se simtă vinovat, împovărat pentru cineva sau ceva, pentru nefericirea celuilalt. Este un sentiment transmis pe cale transgenerațională. Are legătură cu relația cu familia biolgică.

Exit mobile version