Pământul primește în fiecare an peste 60 miliarde de kilograme de deșeuri electronice, arată un studiu

De la 62 de miliarde de kilograme în 2010, cantitatea de deșeuri electronice a crescut la 96 de miliarde de kilograme în 2022. Până în 2030 este estimat că va atinge 120 de miliarde de kilograme. Eforturile de colectare și reciclare au crescut, dar nu suficient pentru a ține pasul cu această creștere explozivă.

La mijloc sunt mai mulți factori care influențează această creștere alarmantă a DEEE. Este vorba despre fenomenul electronificării și al transformării digitale, care au modificat fundamental modul în care trăim, lucrăm, învățăm și interacționăm.

Dorința de reciclare a crescut, dar nu ține pasul cu volumul

O altă cauză este creșterea consumului, ciclurile de viață scurte pentru produse, limitările în reparare și infrastructura inadecvată pentru gestionarea DEEE.

Datele spun că majoritatea DEEE fac parte din echipamente mici, precum jucăriile electronice, cuptoarele cu microunde, aspiratoarele și ţigările electronice, iar rata de reciclare pentru acestea este scăzută, fiind de 12%.

Și restul categoriilor de echipamente, precum cele mari și echipamentele IT și de telecomunicații, nu sunt colectate și reciclate în proporție suficientă pentru a face față cantității crescute de DEEE.

În ceea ce privește reciclarea DEEE, sunt pierderi substanțiale în valoarea economică a metalelor și a altor materiale recuperate, cauzate de practicile ineficiente de gestionare a deșeurilor.

Citește și

Exit mobile version