• Un părinte cu ADHD poate trece prin momente dificile când vine vorba de organizare și bunăstarea familiei
  • În momentele de stres, un părinte cu ADHD este predispus la stări de frustrare și furie
  • Peste 20.000 de copii sunt diagnosticați cu ADHD în România. Numărul real nu este cunoscut nici la copii, nici la adulți, arată pressone.ro

În cazul adulților, tulburarea cu deficit de atenție ADHD nu este diagnosticată de cele mai multe ori. Pentru cei care sunt părinți, boala are un impact semnificativ în viața de familie.

Părinții diagnosticați cu ADHD se luptă cu gestionarea timpului. Nu se pot concentra. Deși pare că au controlul situației, o zi din viața lor poate fi haotică. Îți spun că printre cele mai comune  sunt întâlnirile ratate, difucultăți când vine vorba despre amintire și de aplicare a regulilor, dar și o luptă când vine vorba despre responsabilitățile care le revin.

În momentele de stres, un părinte care are ADHD, se confruntă cu momente de frustrare și furie apărute în urma unor acțiuni minore. Întreaga luptă aduce un impact dur la adresa copiilor care va fi regretat de adulți imediat ce momentul a trecut.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

ADHD la adulți. Cum se manifestă?

ADHD presupune mai multe tipare de neatenție (uitare, persoana este ușor distrasă), hiperactivitate (adult agitat, neliniștit) și impulsivitate (întrerupe conversațiile). Părinții cu ADHD tranmsit aceste tipare copiilor.

La nivel mondial, se estimează că 8% din copii din lumea întreagă au ADHD. La adulți, doar 3% se confruntă cu criteriile pentru ADHD. Diferența dintre procente poate fi dată de faptul că simptomele ADHD sunt mai puțin vizibile odată cu înaintarea în vârstă, mai ales când vine vorba despre simptomele de hiperactivitate și impulsivitate.

Dacă unii oameni nu mai pot îndeplini simptomele de ADHD, ei se pot confrunta deficiențe semnificative precum sănătatea fizică și rezultate socio-economice mai mici, comparativ cu persoanele fără ADHD.

Cercetările arată altceva! Se pare că s-a înregistrat o creștere în ultimii 10 ani în diagnosticarea ADHD-ului în rândul adulților. Asta poate veni și după ce a crescut conștientizarea gradului de conștientizare pe care îl aduce ADHD sau disponibilitatea evaluărilor de specialitate. Rapoartele anecdotice arată că mulți părinți și-au dat seama că suferă de ADHD atunci când căutau salvare pentru propriul copil.

Cum influențează ADHD părinții?

ADHD poate fi transmis în familii și asta pentru că poate să afecteze modul prin care părinții discută și trăiesc cu proprii copii. Cercetările arată că simptomele pe care le dă ADHD părinților sunt definite cu comportamente dure (țipete la copil, pedepse dure și dese) și parctii parentale deteriorate: inconsecvență, stabilirea unor limite sau absența acestora.

Legate de simptomele ADHD, răspunsul este dat de momentele de uitare și stările de impulsivitate. Persoanele care au ADHD se luptă de cele mai multe ori cu gestionarea emoțiilor copleșitoare. Toate la un loc fac ca o persoană cu ADHD să nu își păstreze calmul și să nu fie consecvenți în relația cu copilul său.

Părinții cu ADHD sunt afectuoși

La polul opus, cercetările indică faptul că simptomele ADHD nu scad capacitatea părintelui de a fi grijului, iubitor și afectuos cu copilul.

Alte studii spun că există o „potrivire similară” între un părinte cu ADHD și copilul lui care se confruntă cu aceeași problemă, arată Theconversation.com. Într-o astfel de relație, părinții cu ADHD pot prezenta mai multă empatie și toleranță raportându-se la copilul lor. Ei se pot juca într-un alt mod cu copiul lor și pot urma ritmul celor mici.

Ești părinte cu ADHD? Iată câteva strategii!

Nu este simplu să crești un copil cu ADHD și din acest motiv specialiștii au elaborat câteva strategii clare, un sistem prin care oferă recompensă unui comportament adecvat și să petreacă mai mult timp împreună.

Strategiile pot fi greu de pus în aplicare pentru părinții care se confruntă cu ADHD.

Caută sprijin de specialitate dacă consideri că te confrunți cu ADHD. Dacă nu ai fost diagnosticat cu ADHD, mergi la medicul de familie sau psihiatru. Ei îți pot prescrie medicamente. Psihologii la rândul lor te pot ajuta pe partea de terapie  cognitiv-comportamentală, tratament eficient în problema ADHD-ului la adulți.

Apelează la cursuri gratuite. Sunt câteva cursuri gratuite care sunt disponibile în mediul online destinate părinților. Te pot ajuta și psihologii clinicieni sau asistenții sociali, aceștia sunt pregătiți în lucrul cu copiii și cu părinții lor.

Organizarea și răbdarea sunt „secretele” pentru a face față oricărei zile

Ai milă cu propria persoană! ADHD are legătură cu creierul și este ereditabil. Din acest motiv, parenting-ul devine tot mai greu când copilul este diagnosticat cu ADHD.

Organizarea, elementul-cheie pentru gestionarea simptomelor ADHD. Persoanele cu ADHD pot avea un calendar, un planificator sau o agendă în care să aibă notate lucrurile pe care le au de făcut. Nu se pot baza pe memorie și astfel pot spori șansele să își amintească sarcinile pe care le au de făcut.

Amintește-ți care sunt punctele forte. Adulții care au ADHD sunt părinți care pot să ofere afecțiune copiilor.  Părinții pot fi legați în mod direct și în orice moment de îmbunătățirea sănătății psihice a copilului și se pot concentra pe relația lor cu copilul.

Implementarea unor strategii pentru controlarea ADHD ajută la crearea unei vieți de familie armonioase,  împlinită și pot fi un bun exemplu pentru copiii care se confurntă cu aceleași probleme de sănătate.

Citește și