• Oamenii de știință spun că intuiția este un produs al proceselor cognitive din inconștient
  • Intuiția și instinctul sunt două procese diferite deși mulți le consideră același lucru
  • Intuiția se bazează pe experiențe din trecutul tău stocate în creier

Ai avut vreodată presimțiri care ulterior s-au dovedit a fii adevărate? Parcă corpul tău poate prezice viitorul dar nu știi cum ai ajuns la această concluzie și poate chiar te-a făcut să iei decizii importante. Ei bine, intuiția face parte din viața ta mai mult sau mai puțin. Fie că o asculți sau nu, este firesc să simți deoarece există o explicație cel puțin din punctul de vedere al psihologilor.

Tu știi ce este intuiția?

Din punct de vedere psihologic, intuiția este defapt un răspuns în urma unei analize a creierului tău ce se petrece la cel mai adânc nivel. Conform psihanalistului Sigmun Freud, exista 3 ipostaze ale psihicului. Partea conștientă care este reprezentată de partea ta prezentă. Toate informațiile pe care creierul tău le captează în acest moment citind acest articol sunt percepute de conștient. Informațiile pe care le stochează creierul tău în memorie în urma acestui articol fac parte din procesul realizat de subconștient. Inconștientul este cea mai adâncă parte a creierului care poate fi readusa în conștient prin vis sau alte tehnici precum hipnoza. Unii psihologi consideră că intuiția este informația aflată în inconștient care vine la suprafață prin impulsuri neuronale. De accea simți să iei anumite decizii dar fără un aparent motiv.

Unii sunt mai intuitivi nativ decât alții

Un alt psihanalist foarte important în psihologia modernă este Carl Yung. Acesta a dezvoltat testul MBTI prin care se disting 16 personalități. Conform acestui test, poți observa că unii sunt mai intuitivi decât alții. Dacă pui accent mai mult pe partea celebrală sau pe emoțiile tale interioare mai mult decât pe exterior, este posibil să ai o personalitate de tip ET, IT, IS sau IF. Persoanele din această categorie nu sunt inclinate spre a fii intuitivi. Dacă ești o persoană mai intuitivă, este posibil să ai o personalitate de tip EF, ES, EN sau IN. Personalitățile sunt combinații compuse din cele opt tipuri mentționate mai sus.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Cum separi intuiția de instinct?

Instinctul este un mecanism interior stocat în inconștient pentru a supraviețui. El reprezintă semnalele pe care le primești când te corpul tău simte că este în pericol de moarte. Intuiția se focusează mai mult pe viitoarele oportunități sau evenimente, nu pe posibile pericole ale prezentului. Confuzia dintre cele două este făcută din cauza faptului că amanouă vin din același loc, adică din inconștient.

Dezvoltă-ți intuiția

Un exercițiu pentru a-ți dezvolta intuiția, conform lui David Lapin, este să îți pui întrebarea Ce îmi doresc?. Primul impuls pe care îl primești este chiar intuiția ta care vine din inconștient. Gândurile ulterioare sunt deja fie din conștient fie din subconștient. Deci data viitoare când vrei să iei o decizie prin prisma intuiției, fă acest exercițiu. Totuși fii atent ca nu suntem responsabili de consecințele ulterioare.