• Rata de pescrire a antipedpresivelor în rândul tinerilor a crescut în perioada pandemiei și după sfârșitul acesteia, arată un studiu publicat în jurnalul Pediatrics
  • 5% din români suferă de depresie. Majoritatea sunt tineri
  • În cazul adolescentelor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, rata de distribuire a crescut cu 130%

Un nou studiu îți arată că sănătatea mintală a tinerilor cu vârste între 12 și 25 de ani s-a înrăutațit în timpul și după pandemia Covid-19.

Aceleași date transmit că în perioada menționată anterior, rata de prescriere a medicamentelor antidepresive a crescut în cazul tinerilor din SUA.

Tinerii cu vârste 12-25 de ani primeau deja antidepresive înainte de pandemie. Procentul în cazul lor a crescut cu 64%, arată un studiu din jurnalul Pediatrics.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Creștere de distribuire de 130% în rândul adolescentelor cu vârste între 12 și 17 ani

La fetele cu vârste între 12 și 17 ani distribuirea de antidepresive a crescut cu 130%  după martie 2020, arată, dr. Kao-Ping Chua, primul autor al studiului.  

„În contrast puternic”, spune Chua, „ceea ce vedem este în esență nicio schimbare a ratei de administrare a antidepresivelor după martie 2020 la adulții tineri de sex masculin și o scădere surprinzătoare a ratei de administrare a antidepresivelor la adolescenții de sex masculin”.

Studiile efectuate anterior au analizat modificări ale ratei de distribuire post-pandemie la nivelul SUA. Autorii spun că noul studiu este primul pentru adolescenți și adulți tineri care urmărește datele de după 2020.

„M-am trezit, în timpul pandemiei, prescriind antidepresive la rate pe care nu le-am avut niciodată înainte”, a spus Chua.

„Nu pot să vă spun câți pediatri mi-au spus că se simt de parcă sunt doar medici în domeniul sănătății mintale în acest moment”, afirmă doctorul.

În perioada 2016-2020, Chua și ceilalți autori spun că au observat o creștere pentru rata de eliberare a antidepresivelor. A crescut cu 66,3%, tendință care a urcat în timpul și după finalul pandemiei.

Majoritatea tinerilor români suferă de depresie

Un milion de români suferă de depresie. Majoritaea lor sunt tineri. Deși este tratabilă, boala mintală a secolului face tot mai multe victime.

Studiile din 2023 arată că 5% din populația țării, în special tinerii se confruntă cu depresia.

Boala aduce cu ea anxietatea, o tristețe care începe la primele ore ale dimineții și se intensifică în următoarea perioadă a zilei și dezinteres pentru orice lucru pe care pacientul trebuie să îl facă.

Depresia este tratabilă, dar este nevoie de ajutorul unui specialist. În caz contrar, netratată, depresia îți poate distruge viața.

Citește și: