- România continuă să fie codașa Uniunii Europene la capitolul Educație.
- În 2022, doar 19% din populația cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani a absolvit ciclul universitar.
- Evenimentele de orientare în carieră pentru elevi nu se mai axează doar pe „Ce facultate îmi aleg?”, ci pe „Unde pot studia în străinătate?”.
Numărul tinerilor care aleg să studieze în străinătate crește de la an la an. În același timp, România continuă să fie codașa Uniunii Europene la capitolul Educație. În 2022, doar 19% din populația cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani a absolvit ciclul universitar.
Advertisment
Să urmezi o facultate în străinătate presupune o cheltuială destul de mare și nu implică o decizie ușoară pentru un tânăr. Totuși, în contextul în care România continuă să fie codașa Uniunii Europene la capitolul Educație, putem concluziona că vorbim de o investiție justificată. Evenimentele de orientare în carieră pentru elevi nu se mai axează doar pe „Ce facultate îmi aleg?”, ci pe „Unde pot studia în străinătate?”. Ajungem să ne întrebăm care sunt motivele pentru care tinerii aleg să nu mai dea șanse educației superioare în România.
„Cred că este vorba de dorința de a-și lărgi orizonturile, dorința de a avea o experiență culturală diferită, dorința de a învăța într-un sistem de învățământ superior mai performant. Nu văd o problemă și aș vrea să clarific asta de la bun început. Faptul că tinerii români aleg să studieze în străinătate nu e deloc un lucru rău. E important ca tot mai mulți tineri români să urmeze învățământul superior, în țară sau în străinătate, dar să o facă. Întrebarea e de ce nu se întorc tinerii români? M-aș bucura ca tinerii români să studieze la cele mai bune universități din lume”, a declarat Alexandru Manda, expert în domeniul educației, la Aleph News.
Recomandări
Citește și
- Marcel Ciolacu scoate bani din fondul de rezervă bugetară. Răzvan Botea, editor al ZF: „Este o cârpeală”
- Ziarul Financiar sărbătorește 25 de ani de la lansare. Adrian Sârbu, fondator: „Nu uitați, business is power”
- Sărbătorile în familie provoacă anxietate și stres. Radu Leca, psiholog: „Este vorba despre traume și impunere”