Memoria este un proces esențial, însă trebuie să și uităm

Memoria este un proces pshic cognitiv cu ajutorul căruia reținem sau imprimăm o informație pe o anumită perioadă de timp. Ea conține 3 faze: întipărirea, stocarea și redarea.

Cum se crează memoria și cum o putem menține?

Memoria se crează prin cât de strânsă este legătura dintre neuroni. Unele legături nu sunt atât de puternice, de aceea unele informații nu rămân stocate în creier. Specialiștii recomandă să îți antrenezi memoria zilnic prin execiții de memorie. De exemplu, poți să mergi până la tine acasă fără a folosi Waze-ul, sau să înveți pe de rost un text și să încerci să îl reproduci. Deși memoria este crucială pentru a ne putea mișca prin viață, nu este tocmai indicat să păstrăm orice informație cu noi.

De ce este benefic să uităm?

„Uitarea este benefică în situațiile în care o informație este inactuală, învechită, nu ne mai folosește, e poate dureroasă și atunci ne protejăm alungând-o din mintea noastră. În general uitarea dă posibilitatea psihicului nostru de a fi dinamic. E precum un hard de la P.C. Eliberezi spațiul pentru a face loc noilor informații de care avem nevoie”, spune despre uitare Petre Bădoiu, psiholog clinician.

Exit mobile version