- Foarte mulți părinți tind să le spună copiilor că pot face orice.
- Aceștia vor să își protejeze copiii de sentimentul de eșec.
- Psihologii consideră că părinții trebuie să își ajute copiii să își cunoască limitele.
În ciuda instinctelor pe care le au părinții, copiilor nu trebuie să li se spună că pot face orice. Joanna North, consultant psihoterapeut, consideră că noi, ca oameni, avem limite și e foarte bine ca pe parcursul vieții să ne cunoaștem limitele și să învățăm să lucrăm și să trăim cu ele.
„Să le spui copiilor că pot face orice este un lucru pozitiv, dar foarte generalizat. Cred că, pentru copii, trebuie să reducem această idee la ceva specific și să găsim exemple practice pentru ei”, a declarat Joanna North într-un interviu pentru CNBC.
De ce părinții aleg să le spună copiilor „poți face orice”?
În ultimii 50 de ani, teoria psihologică a copiilor s-a concentrat pe creșterea încrederii în sine a acestora. Emma Kenny, psiholog, susține că, prin această afirmație, părinții au impresia că nu le impun limite copiilor, ci, mai degrabă, le creează oportunități.
„Stabilirea obiectivelor și ambițiile sunt lucruri și puncte cheie pe care părinții ar trebui să încerce să le creeze în viața copiilor lor. Trebuie să vă asigurați că, în calitate de părinte, aveți în vedere calitățile intrinseci pe care le are copilul dumneavoastră”, spune Kenny.
Trebuie păstrată o balanță, așa cum spune Kenny. Părinții își doresc să creeze o așteptare și o anticipare realistă a lumii, fără a-i face pe copii să se simtă limitați. În realitate, să îți cunoști limitele într-o oarecare măsură, nu înseamnă să îți temperezi visurile. Este vorba despre a învăța să te concentrezi pe domeniile și elementele care fac o diferență pozitivă asupra vieții tale.
Cum ajutăm copiii să învețe din eșecuri?
Când Joanna North lucrează cu părinți, aceasta le sugerează „să facă un pas în spate”. Părinții trebuie să fie atenți la pasiunile pe care le au copiii lor. Sunt pasionați de sport? De muzică? Este important să le observe preferințele și motivațiile, dar și ceea ce îi face fericiți.
Un alt sfat pentru părinți este ca aceștia să își ajute copiii să accepte eșecul. Să nu le insufle o frică de eșec. Dacă un copil are aspirații și visuri mari, este important să fie ajutat să înțeleagă că pentru a le îndeplini, există posibilitatea de a întâmpina obstacole pe drum.
„Câteodată sunt prinși în lumea lor mică. Pentru a se implica în ceva diferit, trebuie să îi ajutăm să facă pași mici. Acest lucru ar putea să îi ajute să facă până și cele mai mici lucruri. Spre exemplu, să încerce o mâncare pe care nu au încercat-o până acum” spune North.
Despre limitele copiilor
Așa cum afirmă Joanna North, până și un adult care ajunge într-un punct important al vieții, să presupunem că ajunge pe Lună, a trecut prin diferite obstacole. Trece prin ore nenumărate de antrenament, momente critice de frică și eșec, dar a fost nevoit să învețe din ele și să le tolereze.
Să îi spui unui copil că poate face orice, poate demonta ideea că au nevoie de limite. Este foarte important să existe o balanță între a-i lăsa să se joace și să fie creativi în timp ce le sunt impuse și restricții.
„Trăim într-o lume atât de instantanee și rapidă. Ne așteptăm mereu la promptitudine iar viața nu poate să fie mereu așa. Trebuie să învățăm să tolerăm aceste emoții firești și să ne învățăm copiii să fie puternici și rezilienți”, afirmă North.
Succesul și eșecul în sistemul educațional
Emma Kenny este de părere că în momentul în care un copil intră în sistemul educațional, automat este perceput ca fiind un succes sau un eșec. Dacă un copil se află la un nivel educațional normal sau mai puțin, va simți mereu că nu este suficient de bun.
Așadar, părinții încep să fie îngrijorați. Au impresia că oportunitățile copiilor sunt limitate și caută să îi încurajeze și să le ofere o siguranță. Este foarte important ca în loc de „poți face orice” să le spunem „poți face orice lucru la care ești priceput. Poți face orice lucru spre care ai o înclinație naturală.”
De cele mai multe ori, părinții vor să își protejeze copiii de tristețea de a nu excela în toate domeniile. Dar e mult mai bine să fie realiști.
„Îi poți ajuta să înțeleagă că durerea promovează reziliență. Reziliența creează recompensa și recompensa aduce succesul.” Kenny consideră că optimismul realist îi ajută mai bine pe copii.
„Îi poți învăța să țintească foarte sus, dar de asemenea îi poți învăța să aibă așteptări realiste asupra lumii ce îi încojoară și, de asemenea, să aprecieze valoarea muncii și a efortului,” consideră Kenny.
Citește și
- Reorganizarea instituțiilor anunțată de Ciolacu în toamnă mai are de așteptat. Analist financiar: „Nu se poate amâna la nesfârșit”
- Anti-social media? Oamenii care nu apreciază sau comentează niciodată riscă să sufere de o boală mintală gravă
- Putin amenință că „vor exista probleme” din cauza aderării Finlandei la NATO