Daria Gheorghiu: Ce poate face fiecare școală pentru a înflori meseria de cadru didactic este încurajarea voluntariatului

Majoritatea profesorilor din învățământul din România au între 40 și 61 de ani. Acest lucru se datorează faptului că tinerii din generaațiile noi nu sunt interesați de job-ul unui profesor. GenZ are mai multe motive pentru care alege alte profesii decât cea de profesor.

De ce nu mai vor tinerii la catedră?

România suferă de lipsa profesorilor tineri. Doar 5% dintre cadrele didactice au vârste sub 25 de ani și 26% au vârste cuprinse între 26 și 40. Tinerii își doresc tot mai puțin să devină profesori din cauza salariilor mici și a lipsei de flexibilitate. Deși Gen Z este generația cea mai bine educată și expusă la cea mai mare diversitate culturală, sistemul educațional ar putea avea de suferit tocmai pentru că deși vor exista studeenți, nu vor exista profesori.

Ce aleg tinerii?

62% dintre tineri doresc să lucreze în domeniul IT. Aceștia sunt mai atrași de zona IT pentru că oferă multe alte oportunități, o stabilitate financiară și flexibilitate la locul de muncă.

„Marea majoritate a oamenilor merg spre IT, mai puțin din pasiune, dar mai mult pentru că un job în IT este bine plătit”, spune Alexandru Panait, expert în IT.

Sondajele arată că tânăra generație își alege locul de muncă în funcție de stabilitatea financiară, flexibilitate, autonomie și colaborare cu mediul. Pe locul al doilea în topul preferințelor se alfă job-ul de influencer.

Daria Gheorghiu, vicepreședinte UER, ne spune ce ar dori tinerii pentru a deveni profesori

„Cred că tinerii nu prea se orientează spre cariera didactică, deoarece, văzând concret cum se prezintă profesorii lor, nu își doresc să aleagă, ca debutanți, un loc de muncă stresant atât din punct de vedere al salariului, birocrației, cât și al tratamentului din partea elevilor și colegilor de muncă.

Spre exemplu, un programator junior poate câștiga până la 5500 lei net pe lună dacă prinde o ofertă bună de angajare, în timp ce un profesor debutant de informatică și TIC va câștiga 3500 lei net indiferent.

În final, ce poate face fiecare școală, la firul ierbii, pentru a înflori meseria de cadru didactic este încurajarea voluntariatului, în special cu copii, și a participării în proiecte cu sesiuni de predare, cum avem în UER cluburile de dezbatere susținute de elevi, pentru elevi.” spune Daria.

Exit mobile version