• 40% dintre angajatori spun că generația Z nu poate să reziste la job.
  • Lideri de afaceri: Tinerii din generația Z au probleme de comunicare.
  • 75% din tinerii din generația Z se tem că A.I.-ul o să le ia joburile.

„Tineri, tineri, voi vreți job, dar nu sunteți pregătiți”, asta zic 4 din 10 lideri de afaceri americani care nu cred că tinerii din Generația Z au abilități ca să „reziste” în lumea reală, în timp ce 9 din 10 lideri de afaceri evită să-i angajeze. De vină sunt disciplina, comunicarea și sentimentele tinerilor proaspăt ieșiți de pe băncile facultăților care cred că sunt speciali și că sunt în centrul atenției.

Din cei peste o mie de oameni de afaceri care au vorbit despre generația Z, peste 60% spun că de vină e cultura modernă pentru comportamentul tinerilor, în timp ce aproape 50% spun că pandemia i-a făcut pe tineri să nu mai știe cum să comunice „așa cum trebuie” și că iau lucrurile mult prea personal.

„În mod sigur, școala se va schimba, nu va mai fi așa cum a fost ea concepută. Tehnologia afectează felul în care ne raportăm la școală, felul în care învățăm, felul în care predăm. Există o întârziere până să asimilăm un nou model care, încetul cu încetul, începe să ne acapareze. În privința matematicii, dacă e nevoie sau nu, a gramaticii, să ne-o însușim când avem atâtea dicționare, sau alte discipline. Problema nu este că poți să găsești foarte repede pe internet un răspuns la o întrebare. Asimilarea unor deprinderi te ajută și în rest. Dacă tu înveți matematică, felul în care îți organizează matematica mintea nu te ajută strict la rezolvarea problemei matematice, te ajută și la rezolvarea altor probleme”, a spus Horia Pătrașcu, lector la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica din București, la Aleph News.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Speranța pentru tineri există, chiar dacă 3 din 4 se tem că inteligența artificială o să le ia locul. Angajatorii recomandă cursuri de comunicare care să dureze cel puțin un an, iar firmele – disperate „că este foarte greu să lucreze cu cei din generația Z” – introduc inclusiv cursuri de bune maniere la care își trimit tinerii angajați. La noi în țară, peste 60% dintre români nu știu să spună numele specializării sau a facultății pe o urmează, arată un sondaj recent.

„Disciplina îți disciplinează mintea. Te face să vezi într-un anumit fel, să înțelegi în alt mod realitățile din jur. Când căutăm un răspuns, evident că internetul ne va răspunde mult mai repede, dar pentru a ne organiza mintea, pentru a ne structura înțelegerea, e nevoie de același tip de activitate pe care îl aveau și părinții noștri și bunicii noștri atunci când voiau să învețe, și anume repetiția și perseverența”, a mai spus filosoful Horia Pătrașcu la Aleph News.

Citește și: