- FinalSpark este un start-up care a lansat Neuroplatforma
- Neuroplatform este prima platformă online care oferă acces la 16 țesuturi artificiale
- Neuroplatform utilizează 16 organoizi cerebrali umani și consumă un nivel scăzut de energie
- Arhitectura combină amestecul de hardware, software și biologie
- Cosnumul redus de energie ar putea reduce impactul asupra procesării computerizate
- Inovația principală adusă de Neuroplatform constă în a utiliza 4 matrice multi-electrod
Un start-up elvețian de bio-computing a lansat o platformă online care oferă acces la distanță la 16 organoizi de creier uman.
Advertisment
FinalSpark susține că Neuroplatforma sa este prima platformă online care oferă acces la neuroni biologici in vitro. Mai mult, bioprocesoarele precum acesta „consumă de un milion de ori mai puțină energie decât procesoarele digitale tradiționale,” afirmă compania.
Hai să vedem ce face Neuroplatforma!
„FinalSpark susține că Neuroplatforma sa este capabilă să învețe și să proceseze informații, iar datorită consumului său redus de energie, ar putea reduce impactul asupra mediului. Într-un articol recent despre dezvoltările sale, FinalSpark afirmă că antrenarea unui singur LLM precum GPT-3 este de de aproximativ 6.000 de ori mai mare decât consumul mediu anual al unui cetățean european.
Neuroplatforma se bazează în prezent pe o arhitectură care combină amestecul de hardware, software și biologie. Iar inovația principală adusă de Neuroplatformă constă în utilizarea a patru matrice multi-electrod care găzduiesc țesutul viu.
Recomandări
Păi în primul rând consumă de un milion de ori mai puțină energie decât un cip digital tradițional. Iar acest consum redus de energie ar putea reduce semnificativ impactul asupra procesării computerizate.
Este capabil să învețe și să proceseze informații cum îți spuneam și mai devreme, deci ar putea duce la dezvoltarea unei inteligențe artificiale puternice.
Aceste caracteristici de proiectare arhitecturală sunt susținute de un sistem de suport vital microfluidic și camere de monitorizare. Mai mult, are și un set de software care permite cercetătorilor să introducă variabile de date și apoi să citească și să interpreteze ieșirea procesorului”, a spus Cristiana Gigină, editor Aleph News.
Citește și