• Studiu: Predispoziția genetică a prietenilor poate fi preluată
  • Tinerii de 16-19 ani sunt cei mai predispuși la dezvoltarea tulburărilor mentale
  • Elena Dobre: „Cu cât ne concentrăm mai mult pe o problemă, cu atât aceasta va persista”
  • Elena Dobre: „Nu există o rețetă standard pentru a combate tulburările mintale”

Cine se aseamănă se adună. Și acum s-a demonstrat științific. Un studiu recent din Jurnalul American de Psihiatrie arată că genele prietenilor pot influența sănătatea ta mintală. Dacă sunt predispuși genetic la anumite tulburări, riscul să le dezvolți și tu crește, fie că vorbim despre probleme precum consumul de substanțe și, într-o măsură mai mică, despre depresie.
Cum putem preveni astfel de tulburări?

„Problemele și tulburările prietenilor, familiei sau ale oamenilor apropiați cu care interacționăm pot fi copiate de către noi. Cu cât petrecem mai mult timp în preajma dificultăților cu care se confruntă cei din jur, cu atât mai mult problemele lor se pot reflecta în comportamentele noastre.” a explicat Elena Dobre, psiholog, la Aleph News.

Ce măsuri concrete putem lua pentru a ne proteja sănătatea mintală?

„Pentru a combate depresia sau anxietatea, care sunt primele semne ale acestor comportamente, fiecare sistem familial are propriile metode de a sprijini membrul afectat. Așadar, zicala „spune-mi cu cine te înconjori, ca să-ți spun cine ești” este confirmată de acest studiu. Cu cât ne concentrăm mai mult pe o problemă, cu atât aceasta va persista. Trebuie să abordăm aceste probleme cât mai blând. Oamenii trebuie să fie cât mai informați despre acest subiect. Nu există o rețetă standard pentru a combate aceste probleme, deoarece fiecare persoană este diferită.” a mai adăugat Elena Dobre.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Citește și: