Tu ești într-o relație sănătoasă? „Răbdarea e o componentă esențială”, spune Raluca Predescu, psihoterapeutul.

a young couple with the hearts flying around them, in the style of light red and light maroon, simple, colorful illustrations, animated gifs, candid, traditional poses --ar 76:53 --v 5.2 Job ID: 68ce9759-59ee-49fc-abbc-4c0cc0a2b130

Tu ai încredere în partener?

Tu ești diferit. Fiecare este diferit. Chiar și într-o relație. Unii au nevoie de afecțiune mai mult decât alții, de exemplu. Chiar dacă relațiile sunt unice în felul lor, există câteva caracteristici care diferențiază o relație sănătoasă de una toxică.

Încrederea este o legătură puternică dar în același timp fragilă. Este credința pe care o ai în cineva, în integritatea și abilitățile sale. Încrederea se formează în timp, prin alegeri constante, experiențe, onestitate și capacitatea de a ne baza unul pe celălalt, „la bine și la greu”, spune Raluca Predescu, psihoterapeut în cadrul Clinicii Oana Nicolau. Încrederea este fundamentul relațiilor sănătoase.

Pentru o relație sănătoasă gândirea ”face ce îi spun eu” nu este una adecvată. Aceasta poate deveni chiar o formă de manipulare doar de dragul unei armonii false. Pe de altă parte, ”Am încredere că nu face nimic care ar aduce prejudicii mie sau relației noastre” este o formă mai corectă și matură, prin care îi transmitem partenerului că avem încredere în alegerile sale, mai spune Raluca Predescu.

Iubirea de sine nu înseamnă egoism

În ceea ce privește o relație sănătoasă, iubirea de sine nu trebuie să fie confundată cu egoismul. Această iubire este o formă de grijă și atenție pe care ne-o acordăm nouă înșine.„Am observat că este prost înțeleasă de multe ori, fie văzută ca pe ceva egoist și greșit, fie ca pe ceva extrem de greu de atins”, atrage atenția psihologul.

Să îți cunoști limitele arată o formă de iubire de sine. Înțelegerea eului interior și empatia este tot o formă de iubire de sine. Pentru o relație sănătoasă, este vital ca ambii parteneri să fie conștienți de aceste lucruri. Să nu te critici prea dur și să-ți arăți înțelegere reprezintă un alt factor cheie în a avea o relație sănătoasă. Un echilibru al timpului petrecut separat sau împreună, soluții care nu trebuie să fie luate neapărat împreună, acțiuni și evenimente la care mergi singur sunt lucruri absolut normale. A-ți menține independența nu trebuie să amenințe relația.

Comunică dar nu fii prea curios

Deschide-te, ascultă, comunică deschis, pune întrebări raționale pentru a ajunge la următorul nivel al relației. Explorează cât mai mult dar nu depăși granițele. Cele 2 lucruri care nu ar trebui încălcate sunt autonomia și intimitatea. Nu este vorba despre a-ți urmări partenerul, de a îi căuta în telefon sau alte lucruri. Toate acestea arată o lipsă de încredere în partener, care de cele mai multe ori vine pe fundalul din cauza unei lipse de încredere în sine.

La vârste fragede, comunicarea este focusată pe momentul prezent și pe satisfacerea imediată a nevoilor. Atunci când ajungi să ai mai multă experiență, comunicarea se va baza pe siguranță și asumare. Răbdarea va juca și ea un rol important afirmă Raluca Predescu.

https://www.hotnews.ro/stiri-minte_si_corp-27099985-semnele-care-iti-arata-esti-intr-relatie-sanatoasa.htm

Exit mobile version