Studenții de la arhitectură sunt inspirați de un proiect nerealizat al lui Constantin Brâncuși. Care este acesta?

„Templul din Indore” ar fi trebuit să fie un proiect pe care Constantin Brâncuși să-l realizeze pentru maharajul local, însă nu a fost finalizat.

Brâncuși a spus că edificiul s-a bazat pe proporții, și păsările care urmau să fie adăpostite în el au servit drept inspirație. „Proporțiile intime ale obiectului sunt totul. Ultimele păsări, cea neagră și cea albă, sunt cele prin care m-am apropiat cel mai mult de dreapta măsură”, conform acestuia.

Ce vor să facă studenții

Edificiul neconstruit a devenit o temă pentru studenții Facultății de Arhitectură „Ion Mincu” din București. Aceștia au avut o zi la dispoziție pentru a-și imagina o posibilă arhitectură a lăcașului de cult, fără informații suplimentare. Proiectele realizate astfel vor fi expuse la Galeria Pygmalion de la Casa Artelor din Timișoara, în perioada 7-31 martie.

Succesul artistului în România i-a adus recunoaștere internațională, fiind comisionat de maharajul din Indore pentru construcția unui templu de rugăciune. Odată ce artistul a ajuns pe șantier, liderul indian s-a îmbolnăvit, ceea ce a oprit permanent planurile. Brâncuși a revenit în țară după 2 săptămâni.

Opera lui Constantin Brâncuși face referire la pierderea formei și orientarea către esență, având un caracter arhaic. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără „Poarta Sărutului”, „Coloana Infinitului”, „Sărutul”, „Domnișoara Pogany” și „Măiastra”.

Citește și

Exit mobile version