Cum arată cel mai modern spațiu de învățare?

Un centrul de studiu universitar gândit pentru a fi demontat cu ușurință, a câștigat premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană. Gustav Düsing și Max Hacke au gândit longevitatea, permanența și un sentiment de imutabilitate  pentru pațiul care ar putea fi mutat oricând cu ușurință.

„Ne-am imaginat proiectul ca un sistem schimbător”, spune Düsing, co-proiectant al noului pavilion de studiu pentru Universitatea Tehnică din Braunschweig, Germania, care a fost numit câștigătorul din acest an al premiului EU Mies (anterior premiul Mies van der Rohe), premiul bienal al Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană.

„Am vrut să fie un model opus clădirii înalte a universității și sălilor de curs convenționale unilaterale. Este mai degrabă o extensie a peisajului care poate fi modificată pentru totdeauna, un spațiu non-ierarhic pe care studenții îl pot face al lor.”

Loc de învățat modern, premiat de EU Mies

Un pavilion elegant alb din oțel și sticlă, înconjurat de copaci pe marginea campusului universitar, clădirea este gazda unui aranjament deschis de spații de studiu flexibile pe două niveluri.

Dacă privești din exterior, pare subțire, o schiță subțire a unei clădiri formată dintr-un cadru rectangular de coloane și grinzi subțiri ca de scobitori.

La interior, se deschide ca un peisaj de învățare tridimensional, un cadru modular care invită oamenii la studiu. Sălile de curs și spațiile sunt liniștite, în timp ce mobilierul poate fi mutat în exterior pe balcoane odată ce temperaturile încep să crească în termometre. Astfel, cei care îi trec pragul pot învăța sub un acoperiș adânc proeminent care oferă umbră pe timpul verii.

Arhitecții spun că s-au inspirat de la suprastructurile radicale ale anilor ’60, inclusiv Fun Palace al lui Cedric Price – o „universitate a străzilor”,  flexibil create odată pentru Londra – și Ville Spatiale a lui Yona Friedman – un concept impresionant. Niciunul dintre ele nu s-a întâmplat, dar o parte din imaginația lor modulară trăiește în spațiul-cadru 3 x 3 metri din Braunschweig.

Parterul este deschis și arhitecții au proiectat primul etaj sub forma unor „insule” conectate prin poduri, și au format astfel zone separate de studiu între etaje.

Cum a fost proiectată clădirea modernă de învățat?

Scările fac legătura între didferite zone, în interior și în exterior, care oferă senzația de a te plasa în sfera învățării. „E ca și cum te-ai încolăci”, spune Düsing. „Oferiți un spațiu foarte complex și cu multe calități diferite, apoi studenții pot veni și să-și găsească locul.”

Arhitecții descriu clădirea ca acționând ca un microcip pe o placă de circuit, un punct central de întâlnire conectat la toate părțile campusului universitar. Nu există față sau spate, ci nouă intrări egale în jurul clădirii

Din punct de vedere tehnic, inovația principală a clădirii constă în sistemul său structural. Este inspirată din seturile de construcții Märklin (echivalentul german al Meccano-ului), și construită dintr-un kit prefabricat de piese care pot fi ușor demontate. Totul este asamblat în loc să fie sudat sau lipit, în deplină legătură cu mișcarea mai largă către construcția circulară care oferă componentelor întregi ale clădirii să fie reutilizate.

Cadru subțire este confecționat din bucăți goale de oțel care au doar 10 cm (4 in) lățime, și care au, de asemenea firele electrice, iluminatul și prizele, dar și conductele de scurgere.

Podelele sunt făcute din casete de lemn prefabricate, încadrate în loc.Proiectul este prima clădire a arhitecților Düsing, 40 de ani, și Hacke, 38 de ani, care au intrat în concurs în anul 2015, la câțiva ani după ce au absolvit de la Asociația Arhitecturală din Londra.

Ambii dețin acum birouri independente în Berlin, dar se colaborează atunci când este necesar.

„Este o strategie de supraviețuire”, spune Hacke,

„Putem lucra împreună când avem nevoie de o forță de muncă mai mare, apoi să ne întoarcem la structurile noastre mai mici.”

Înainte, EU Mies, în 2022, a fost câștigat de o clădire asemănător deschisă și adaptabilă a Universității Kingston, celenrul Town House realizat de Grafton Architects.

Citește și

Exit mobile version