• Pe 3 aprilie se sărbătoresc artiștii independeți
  • Această zi este o inițiativă a Minted, un magazin online de piese de artă
  • Ziua sărbătorește pictorii, graficienii, sau pur și simplu iubitorii de artă contemporană

Pentru un artist independent, momentul în care va simți succesul și v-a putea să se întrețină exclusiv din arta sa poate nu va veni niciodată. Comunitatea artiștilor nu este susținută financiar de stat pentru munca lor. Mulți ajung să aib un job care nu este în domeniu și ulterior să nu mai aibă timpul necesar de a continua să facă artă. De aceea, ziua artițtilor independenți este o inițiativă pornită pentru a sublinia importanța artei în societate și cultură și de a încuraja oamenii să susțină artiștii independenți.

Cine a inventat Ziua Artiștilor Independeți?

Mariam Naficy este fondatoarea magazinului online de piese de artă, Minted. Ea a pornit acest business online datorită călătoriilor sale în care ea a descoperit diverse piese de artă. A considerat că un magazin online care le adună pe toate, poate să ajute artiștii independenți din iîntreaga lume, să își vândă arta, iar cei pasionați să găsească mai ușor piese de artă pe stilul lor. Din 2007 de la momentul fondării până în prezent, Minted a găsit casă pentru 75 de milioane de piese de artă. Magazinul nu doar că vinde picturi, ci și piese din lut, piese de home decor și design grafic. Astfel în 2022, Mariam a creat ziua artiștilor independenți ce se sărbătorește pe 3 aprilie.

Vrei să fii artist, dar nu ești plătit

Arta este un domeniu subiectiv. De ce ar trebui să plătești prin stat niște oameni să se lălăie toată ziua? Nu ai vrea și tu să stai toată ziua să pictezi sau să desenezi? Totuși dacă asta este vocația ta, income-ul tău cel mai probabil vine din altă parte. Cel puțin asta arată un studiu făcut de Pew Research. Doar 1 din 3 artilști independenți a primit un venit la un moment dat pentru arta sa, și doar 7% au un venit anual. Restul sunt întreținuți ori de părinți, ori au un job fie part-time fie full-time. Un alt studiu arată că doar 1 din 6 artiști are venit anual de cel puțin 25.000$.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Adrian Ghenie este un artist independent român care a reușit să aibă un impact în lumea internațională a artei. El a reușit să aibă o cotă importantă în cadrul caselor de licitație, vizibilitatea sa crescând prin piesa de arta intitulată „Christies”. Aceasta a fost vândută la licitație cu 7 milioane de lire sterline. Alți artiști români pe care ar trebui să îi urmărești sunt Mircea Cantor, Alexandru Rădvan, Răzvan Boar și Claudiu Ciobanu. Dacâ ești pasionat de arta contemporană, Muzeul de Artă Recentă din București este locul perfect în care să poți să observi opere de artă nu numai ale artiștilor români.  

De ce este importantă arta și de ce trebuie susținuți artiștii?

Orice tip de artă este o formă de expresie a artistului. Dar este foarte importantă și pentru cel care o asimilează. Arta este o formă de comunicare a ideilor. Când te uiți la o pictură, asculți muzică sau te uiți la un film, tu primești o informațue noua, o perspectivă nouă a unei situații. Îți deschide ușa către o lume nouă pe care o explorezi în mintea ta. De acolo poți chiar tu să creezi la rândul tău. Cultura tuturor popoarelor este formată majoritar din opere de artă. Arta de acum sute de ani este valoroasă pentru cultura prezentului. De ce să nu o valorificăm și să o susținem în continuare?  

Citește și: