Bucureștiul nu o duce rău, chiar stă destul de bine, în ciuda părerilor că este un oraș greu, superpoluat, cu un trafic infernal, unde nu este bine să locuiești și să muncești.
Conform unei analize ZF realizate pe baza datelor firmei de cercetare GfK, Bucureștiul a ajuns la o putere de cumpărare de 18.500 de euro per capita anual, dublu față de media națională de 9.100 de euro. Bucureștiul are o putere de cumpărare mai mare cu 40% față de Cluj și cu 50% față de Timișoara.
Dar cel mai interesant lucru este că Bucureștiul a ajuns la o putere medie de cumpărare aproape de Praga, capitala Cehiei, care are 18.700 de euro, peste Budapesta, care are o medie de numai 15.000 de euro, adică cu 3.000 de euro sub București. Doar Varșovia, capitala Poloniei, stă puțin mai bine decât Bucureștiul, care are o putere medie de cumpărare de 19.800 de euro.
Bucureștiul a avut o creștere fulminantă în ultimii 10-15 ani, după criza din 2008, datorită investițiilor din IT, datorită creșterii pieței de birouri și a investițiilor străine.
Această creștere susținută a Bucureștiului atrage foarte mulți tineri din toate colțurile țării ceea ce face ca forța de muncă din capitală să fie tânără, chiar foarte tânără, un criteriu pe care multinaționalele și investitorii străinii îl caută atunci când decid o investiție.
De asemenea, Bucureștiul a ajuns să fie destul de ieftin pentru achiziția unei locuințe, un oraș mai ieftin decât Cluj-Napoca, Timișoara sau chiar Brașovul. Cu salariul mediu din București de peste 1.200 de euro poți să cumperi un apartament de două camere în numai șase ani. Este adevărat că Bucureștiul a devenit aglomerat, ceea ce se vede cel mai bine în traficul zilnic. Chiar și așa, Bucureștiul este un oraș viu, cu multe oportunități de job, de educație, de entertainment.
Advertisment