Economia noastră și-a redus substanțial ritmul de creștere, iar rezultatul din T2 unde avem o creștere de numai 0,1% față de trimestrul întâi și o creștere de numai 0,8% față de trimestrul doi din 2023 nu este foarte încurajator. Asta în condițiile în care în economie s-au pompat bani de la buget prin creșteri salariale și de pensii, prin achiziții publice și lucrări de infrastructură într-un ritm fără precedent și zeci de miliarde de euro, nivel istoric. Cu asta se mândrește și premierul Ciolacu.
Din păcate guvernul, premierul, mai mult ocupat cu alegerile nu prea dă atenție evoluției economiei. Industria, cea mai importantă ramură economică, merge în continuare prost, pentru că economia Europei și a Germaniei merg prost și pentru că noi, adică guvernul, a rămas în urmă cu proiectele din PNRR. Unele dintre ele ar fi putut să susțină industria, dar la noi de abia acum se fac licitațiile și până vor fi investiți banii mai durează cel puțin doi ani. Dacă la nivelul industriei depindem de Germania, la nivelul construcțiilor, o altă ramură economică importantă, depindem numai și numai de noi. Piața de construcții s-a redus cu 2,5% în primele șase luni. Dar aici avem următoarea situație: construcțiile inginerești, adică drumurile și autostrăzile au crescut cu 7% în șase luni, dar în schimb zona de construcții rezidențiale a scăzut cu nu mai puțin de 22%. Această scădere este gratuită în condițiile în care pe piață sunt bani, iar cererea pentru locuințe există în continuare. Dar ce să facem, autoritățile locale au devenit mult mai puternice, iar proiectele de construcții, adică dezvoltările imobiliare stau degeaba prin sertare. În schimb cresc prețurile.
Piața de construcții de birouri și de spații logistice a scăzut cu 2% în acest an pentru că economia a început să scadă.
Per total am fi putut să avem o creștere economică mai mare, statul ar fi avut mai mulți bani la buget din taxe și impozite și poate nu ar trebui să majoreze fiscalitatea la anul dacă guvernul, dacă premierul Ciolacu și-ar fi axat atenția și pe piața de construcții, acolo unde orice creștere se vede instantaneu în economie și la fel orice scădere se duce imediat în economie. Dar lumea este mai mult preocupată de alegeri, crezând că economia crește de la sine.
Acum mai avem cât de cât o creștere economică, dar să vedeți cum va fi când vom avea o scădere economică.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ