• Un sfert din tinerii cu vârste de liceu nu erau înscriși la școală în 2022-2023
  • În anul școlar 2022-2023, 16% din elevii de gimnaziu nu mergeau la școală
  • 190.000 de elevi erau înscriși în școli acum 12 ani, în 2024 doar 120.000 au ajuns la BAC
  • 16,6% din tinerii români cu vârste între 18-24 ani au finalizat doar studiile gimnaziale
  • Salvați Copiii: 15,42% din elevi nu au ajuns la finalul clasei a VIII-a pt. Evaluarea Națională
  • În anul 2022, 55,1% din copiii români spuneau că vor să plece diin țară
  • 26,3% din elevi spun că ar emigra pentru oportunitățile din alte sisteme de învățământ

Ne confruntăm cu o criză educațională? Mai avem doar 3 zile până când va începe un nou an școlar. Cu toate acestea, ce ne facem cu problema abandonului școlar?

Un raport publicat de Salvați Copiii România arată că în anul școlar 2022-2023 un sfert din elevii cu vârste de liceu nu mai făceau parte din sistemul educațional. Și situația nu e mai roz nici la nivel gimnazial: 15,42% din elevi nu ajung la finalul clasei a VIII-a.

Ce e de făcut ca să resuscităm educația?

„Cred că ne pierdem în sistem prin faptul că decidenții acestei țări nu conștientizează foarte bine faptul că viitorul unei țări constă în copiii și tinerii pe care i-i avem acum. Dacă acești copii și tinerii ar vota, cred că ar fi cu totul și cu totul o altă situație.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Dar din păcate sau din fericire, mă rog asta e legislația, acești copii nu votează. În consecință nu se orientează foarte bine asupra lor Iar totdeauna problemele din învățământ se răsfâng asupra societății după ani și ani de zile.

De exemplu un sfert dintre copiii de liceu abandonează școala. Asta înseamnă că, de fapt un sfert peste ani de zile un sfert din adulții, să zicem de 30 de ani nu sunt foarte bine formați ei vor fi într-un anumit fel condamnați societății și toate acestea se întâmplă prin faptul că nu sunt politici clare coerente pentru a reduce abandonul școlar deci problema la noi e la clasa politică”, a spus Cătălin Ciupală, profesor de matematică, la Aleph News.

Care sunt măsurile cele mai urgente pentru a scădea rata abandonului școlar?

În primul și în primul rând cred că este foarte important ca începând cu primele zile de școală copiii să primească rechizite. Să primească acel cont și lapte, care este programul respectiv, sau masa caldă. Este foarte important ca din primele zile să primească așa ceva, pentru că atunci vor fi stimulați să vină la școală.

Acum vor vin de zonele foarte sărace sau zonele defavorizate. Totodată este foarte important ca să aibă profesori calificați bine pregătiți, ori acești oameni vor veni în sistem doar dacă salariile sunt atragătoare. Iar în mediul rural este și mai mare problema.

Pentru că acolo salariile sunt aproximativ la fel ca în mediul urban Dar acești profesori fac naveta, n-au unde să stea în zonele respective de multe ori.

Sunt tineri cei care merg în zonele rurale și atunci ei vor să-și întemeieze o familie și le este foarte, foarte greu să facă naveta an de azi.

Deci practic problema este în salarizare. Problema este în a face cornul și laptele foarte atrăgător, a da rechizite bune pentru copii și a-și îndrepta clasa politică atenția mai mult pe învățământ cu bătaie pe termen lung.

Sperăm ca Ministerul Educației de fapt să vadă această problemă mai bine și să găsească o soluție pentru că într-adevăr avem niște chestii pe care trebuie să le rezolvăm. Da, dar nu stă problema la Ministerul Educației, să știți că este mult mai departe. Ministerul Educației nu are banii necesari dar nu, vom vedea”, a adăugat Cătălin Ciupală.