După o lungă perioadă de liniște, chiar prea lungă având în vedere evenimentele care s-au întâmplat în ultimii patru ani – COVID, războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie, înviere inflației, creșterea dobânzilor, conflictul din Gaza care riscă să aducă un război în toată regula – piețele bursiere au intrat din nou în zona turbulențelor, în zona volatilităților mari.


Luni pe 5 august a fost primul episod. Nervii investitorilor sunt întinși la maxim pentru că sunt foarte mulți bani în joc și fiecare așteaptă doar un simplu motiv pentru a mai vinde din acțiunile deținute. Mai ales că tensiunile geopolitice sunt la maxime istorice, iar alegerile prezidențiale din Statele Unite polarizează și mai mult societatea americană.


Întrebarea este dacă aceste fluctuații bursiere – astăzi piețele scad, mâine cresc, poimâine scad din nou – anunță venirea recesiunii economice în America, anunță venirea unei noi crize. Totuși au trecut 16 ani de la criza din 2008, care a zdruncinat lumea.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ


Nimeni nu știe răspunsul la această întrebare, așa că toată lumea mergepe gheață.
Piețele se așteaptă ca băncile centrale să înceapă să reducă dobânzile pentru a nu lăsa America, pentru a nu lăsa Europa să intre pe o pantă de scădere economică, o pantă de pe care nu te redresezi așa de ușor.
Marii investitori, dintre care cel mai mare este Warren Buffet, cred că acum este bine să stai mai mult pe cash pentru a te apăra dacă vine recesiunea și pentru a cumpăra din nou acțiuni dacă ele vor scădea. Pe de altă parte alții cred ca aceste scăderi de o zi sunt doar niște episoade și nu reprezintă începutul unui trend de scădere generalizată a piețelor bursiere.


Oricum toamna aceasta se anunță fierbinte, în primul rând datorită tensiunilor geopolitice, cele din America, din Orientul Mijlociu și apoi din Ucraina. În al doilea rând, analiștii se uită să vadă dacă înrăutățirea datelor economice atât din SUA cât și din Europa reprezintă doar niște evenimente punctuale sau anunță un trend.

Oricum liniștea piețelor financiare va fi luată de episoade de fluctuație mai mari.