• Ministrul Educației din UK, Bridget Phillipson, a anunțat recent o revizuire a curriculumului școlar, cu scopul de a integra abilități de gândire critică în cadrul materiiilor predate în școlile primare și secundare.
  • În România, provocarea de a combate fake news este la fel de mare. Conform unui sondaj recent, 70% dintre români cred că sunt expuși știrilor false
  • Primul pas pentru a te proteja de fake news este să verifici sursa informației. Întreabă-te dacă site-ul sau contul de pe rețelele sociale este unul de încredere

În era digitală, dezinformarea și știrile false au devenit o problemă globală, iar Marea Britanie ia măsuri proactive pentru a combate acest fenomen. Ministrul Educației, Bridget Phillipson, a anunțat recent o revizuire a curriculumului școlar, cu scopul de a integra abilități de gândire critică în cadrul materiiilor predate în școlile primare și secundare. Acest demers are ca obiectiv principal protejarea copiilor de influențele negative ale dezinformării și teoriilor conspirației care se răspândesc cu rapiditate pe rețelele sociale.

Phillipson a subliniat importanța echipării tinerilor cu cunoștințele și abilitățile necesare pentru a putea contesta informațiile pe care le întâlnesc online. Elevii vor fi învățați să analizeze articole din ziare în cadrul orelor de limba engleză pentru a deosebi știrile adevărate de cele fabricate. De asemenea, în cadrul orelor de informatică, vor învăța să identifice site-urile de știri false, iar la matematică vor analiza statisticile în context, evitând astfel capcanele dezinformării statistice.

Această inițiativă vine într-un moment în care dezinformarea online are consecințe grave. Un exemplu recent este cazul atacului cu cuțitul din Southport, unde informații false despre identitatea atacatorului au declanșat revolte în Marea Britanie. Acest incident evidențiază cât de periculoasă poate fi dezinformarea și cât de necesar este ca tinerii să fie instruiți în identificarea și combaterea acesteia.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Câtă încredere au românii în media?

În România, provocarea de a combate fake news este la fel de mare. Conform unui sondaj recent, 70% dintre români cred că sunt expuși știrilor false și au încredere scăzută în informațiile pe care le consumă. Răspândirea rapidă a dezinformării pe rețelele sociale și pe diverse platforme online face dificilă verificarea veridicității informațiilor, crescând astfel nevoia de educație în domeniul gândirii critice.

Pentru a te proteja de fake news, este esențial să verifici sursa informației și să consulți mai multe surse de încredere. Trebuie să fii atent la titlurile senzaționale, care sunt adesea utilizate pentru a atrage atenția și a induce în eroare. Sociologii adaugă și o ultimă măsură de protecție: nu te grăbi să distribui o știre pe rețelele de socializare!

Un exemplu recent de dezinformare care a circulat în România este cel legat de boxera profesionistă Imane Khelif, despre care s-a răspândit în mod eronat informația că ar fi bărbat. Această știre falsă a declanșat un val de reacții negative online, demonstrând cât de ușor se pot răspândi informațiile false și cât de greu este să le combati odată ce devin virale.

Ce zic elevii români?

Am dezbătut subiectul cu Mircea Popescu, elev de clasa a XII-a la Colegiul Național I. L. Caragiale.

,, Dacă am vreo nelămurire, mă consult mereu cu prietenii sau familia. Primul semn că nu ar trebui să mă încred într-o știre este că apare pe un singur site.”

De asemenea, Mircea încearcă să urmărească site-urile oficiale ale instituțiilor, să asculte comunicatele de presă și diferențieze imaginile și videoclipurile realizate cu inteligență artificială de cele reale.

Citește și