Nimeni nu crede că după ce se va termina anul electoral 2024, guvernul care se va instala la Palatul Victoria nu va majora taxele și impozitele. Premierul Ciolacu susține că atâta timp cât el este pe funcție nu se va majora TVA, pentru că o majorare a taxei pe valoare adăugată îi afectează în primul rând pe cei cu venituri mici, un electorat de bază al PSD. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că atâta timp cât el va fi pe această funcție și PNL va fi la guvernare, nu se va umbla la cota unică de 16%.

Consultanții fiscali, adică cei care sunt cu ochii în patru la toate modificările fiscale și mai ales la discuțiile premergătoare modificărilor fiscale, susțin că au auzit că TVA-ul se va majora de la 19% la 21%, se va majora din nou impozitul pe dividende, care acum este 8%, și se va umbla la impozitul pe venit, care acum este de 10%. Cel puțin așa a spus la ZF Live Alina Andrei, managing partner la firma de consultanță fiscală Cabot Transfer Pricing. Situația bugetară este dezastroasă pentru România, în sensul că deficitul bugetar este scăpat de sub control, iar în aceste condiții guvrenul trebuie să vină cu soluții realiste de creștere a veniturilor și reducerea cheltuielilor. Nimeni nu crede într-o mai bună colectare a veniturilor la buget. Nu avem cu cine și nu avem cu ce. Toată lumea se împotrivește digitalizării operațiunilor fiscale care ar putea scoate imediat la iveală pe unde se scurg banii din taxe și impozite.

Comisia Europeană a cerut guvernului Ciolacu să vină până pe 15 octombrie cu un plan realist de corectare a deficitului bugetar și de echilibrare a finanțelor publice. Realist vorbind, nu se pot colecta mai mulți bani la buget într-un termen scurt fără creșterea TVA, care este cel mai important impozit folosit de stat, cu o pondere de 21% în totalul încasărilor. Dacă guvernul acesta nu va lua măsuri de corecție, dacă guvernul viitor, care va rezulta după alegeri, nu va lua măsuri de corecție bugetară, nu va trece mult și ne vom trezi că ne izbim de un zid. Datoria publică este deja prea mare, dobânzile la care se împrumută statul sunt prea mari și cel mai rău lucru, riscăm să pierdem fondurile europene, ceea ce ar fi un dezastru pentru economia românească. Acum să vedem ce va alege guvernul.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ