România este un paradox dureros. Avem poate cea mai mare rată de creștere economică din Europa din ultimii 20 de ani, ceea ce ne-a și permis să recuperăm o parte din diferența față de UE. Statistic, România este la cel mai ridicat nivel al PIB-ului din toată istoria noastră, 320 miliarde euro în 2023 și 360 miliarde euro, cât ne așteptăm să fie în acest an. PIB-ul măsoară valoarea adăugată în economie într-un an. Față de acum 25 de ani PIB-ul României a crescut de 10 ori.
Suntem cu salariile, cel puțin salariul mediu, la cel mai ridicat nivel din istorie, depășind pentru prima dată 1.000 euro net pe lună.
Avem cele mai mari încasări la buget din toată istoria pentru că avem și PIB-ul cel mai mare.
Dar, în ciuda faptului că avem cei mai mulți bani din istorie, stăm în continuare foarte prost la infrastructura publică, la rețeaua de transport, atât feroviară, cât și rutieră, stăm prost la infrastructura din educație, mai ales în zona rurală, stăm prost la sănătate. Birocrația administrativă, care a ajuns fanariotă, este la cel mai ridicat nivel.
Conform unei analize ZF pe baza datelor de la Eurostat, România este pe primul loc în UE la copii expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială. 39% dintre copiii noștri, cu vârsta sub 18 ani, sunt afectați de această situație. Ca o comparație, în Slovenia numai 10% dintre copii sunt în această situație.
Mai mult decât atât, o bună parte dintre acești copii se pierd pe drum, din momentul în care încep școala și până ajung fie în clasa a 8-a, fie să dea Bacalaureatul. Într-o lume unde se pune accentul pe cunoaștere, pe învățare, numai 40% dintre copiii care încep clasa întâi ajung să dea Bacalaureatul, un procent foarte mic.
Iar oamenii se întreabă unde este această creștere economică de care vorbim noi, de care vorbește Guvernul, de care vorbesc politicienii, dacă riscul de sărăcie e la cel mai înalt nivel.
În ciuda faptului că au foarte mulți bani pe mână, Guvernul, partidele, care s-au betonat la putere, politicienii nu au niciun plan cum să facă ca acești copii să nu mai fie expuși riscului de sărăcie și să termine școala.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ